Начало » Новини » Спорт » Алпинистът Господин Динев прекрати атаката на осемхилядниците

Алпинистът Господин Динев прекрати атаката на осемхилядниците

Gospodin Dinev

Индиец беше открит жив, след като прекара 3 денонощия в ледена цепнатина под връх Анапурна в Хималаите. 34-годишният Анураг Малу беше изваден и транспортиран с хеликоптер до болница в тежко състояние.

64-годишният Господин Динев, който участва в същата експедиция, реши да се завърне в България заради влошаване на здравословното му състояние, съобщи БНР.

Няколко души бяха спасени по-рано, след като лавина разруши част от основния маршрут към десетия по височина връх в света. Един човек загина от височинна болест, а индиецът Анураг Малу беше обявен за изчезнал, след като на слизане от върха се подхлъзнал и паднал 50 метра в ледена цепнатина, дълбока, според някои източници, до 300 метра. Тази година тези образувания са повече от друг път и представялват сериозен риск за изкачващите се и слизащите от върха. Точно като в известния планинарски филм по действителен случай „Докосване до пустотата“ 34-годишният индиец обаче не загина при падането, нито по-късно – от измръзване. Той дочака своите спасители, макар и в крайно тежко състояние. Инцидентът с него се случи в понеделник, на около 6000 м височина, под Лагер 3. Петима шерпи бяха изпратени да издирват изчезналия, а към тях се присъединиха опитните полски алпинисти Адам Биелицки и Мариуш Хатала, съобщи испанският журналист Анхела Бенавидес. В същото време по въздух се провеждаше операция по издирване и спасяване на бедстващи по склоновете на Анапурна хора.

 

Българинът Господин Динев се наложи да слезе надолу, за да търси изпуснат багаж, а после – да изчака Базовия лагер развоя на ситуацията със спасителната акция, време, в което състоянието му се влоши и се наложи да постъпи в болница. По информация на БНР в момента той е в добро състояние, но налагащото се лечение го принуди да прекрати експедицията си, която включваше планове за още два осемхилядникаДхаулагири и Макалу.