Начало » Любопитно » Аномалия: котките се разгониха през януари

Аномалия: котките се разгониха през януари

kotka salamandar1

на снимката: котка играе със саламандър

Истинска котешка Валпургиева нощ се разигра срещу петък, 13 януари. Котешката вакханалия ясно се чуваше през цялата нощ дори по високите етажи. Предния ден котките се чифтосваха направо на уличното платно, но поради вродения си консерватизъм не ги снимахме 😊

kotka salamandar2

Заради тази аномалия котките да бъдат разгонени през януари, потърсихме тълкуване на причините от експерт.

Ti6o
„Котката е сезонно полициклично животно. Когато температурите надвишат определена стойност, женските индивиди започват да се разгонват и те привличат мъжките за разплод, коментира пред „Звънар“ ветеринарният лекар Тихомир Георгиев, който има аптека в центъра на Сливен.

„Може да има от 1, 2 до 5 – 6 цикъла за една календарна година. Това е индивидуално за всеки женски организъм. Няма точно число, за разлика от кучетата, които обикновено се разгонват два пъти в годината – един път напролет и втори път наесен. Поради промяната основно на температурните условия и промените в храненето, женските се разгонват при около 12 – 15 градуса по Целзий. Те отделят хормони, които привличат мъжките и оттам започва т. нар. оплодителен сезон. Преди години, когато в България имахме 4 сезона, обикновено се знаеше, че котките започват да се разгонват през март до края на октомври. Сега понеже сезоните се сляха и температурите са много високи, биологичният им часовник започва да се обърква. В същото време домашните котки по апартаментите живеят целогодишно при една и съща стайна температура и при тях аномалията е още по-силна“, сподели д-р Георгиев.

Котките могат да бъдат кастрирани когато не са разгонени и яйчниците им са с по-малък обем, съветва специалистът.

Днес от сливенската вилна зона пък съобщиха, че има случаи кокошки да лягат да мътят. По това време на годината също не е нормално да има кокошки – носачки, смята експертът. Ако се излюпят пиленца при застудяване, рискът за оцеляването им е много голям.