Начало » Любопитно » Астроклуб „Проксима“ кани сливенци: Да погледнем заедно Сатурн в телескоп!

Астроклуб „Проксима“ кани сливенци: Да погледнем заедно Сатурн в телескоп!

111

Да погледнем заедно планетата Сатурн в телескоп!“ – тази покана към приятелите на астрономията в Сливен отправи известният астроклуб „Проксима“. Събитието е планирано за 4 октомври в парк „Юнак“, западно от зала „Станка Златева“, при ясно небе. Датата не е избрана случайно. На 4 октомври 1957 г. е поставено началото на космическата ера със „Спутник 1“.

Наблюдението в сряда ще започне в 19,30 часа. „Най – търпеливите ще могат да видят и планетата Юпитер с галилеевите й луни, която изгрява около 21 часа“, уточни астрономът Иванка Гецова. Участниците в наблюдението ще получат вестник „Телескоп“, осигурен от Астрономическата асоциация – София. Организаторите заявиха, че очакват с нетърпение желаещите да се включат и препоръчват топло облекло.

Събитието е в подкрепа на инициативата „100 часа астрономия“ / 1 – 4 октомври/ на Международния астрономически съюз. Подробности за нея може да бъдат намерени във фейсбук-страницата на астроклуб „Проксима“ чрез линка https://www.facebook.com/groups/143320622376254/permalink/10051755344866016/

Преди година Община Сливен откри нова астрономическа обсерватория в града, където да се развиват интересите на децата и младежите. Целта е да бъдат възстановени традициите в тази област, създадени през годините от Иванка Гецова и представители на „Проксима“.