Начало » Новини » Култура » Атмосфера от „Кукерландия“ в Ямбол

Атмосфера от „Кукерландия“ в Ямбол

1 13

Предлагаме ви атмосфера от третия ден на фестивала „Кукерландия“ в Ямбол. Кадрите са предоставени от Станимир Стефанов.

Международният маскараден фестивалКукерландия“ е едно от най-значимите събития в културния календар на България, пише в официалния сайт на фестивала. Той е втори по мащаби в страната и е единственият български маскараден фестивал, който се провежда всяка година без прекъсване повече от 20 години.
„Кукерландия“ започва на 12 февруари 2000 година като Празник на виното и за кратко време прераства във фестивал с международно участие. Празникът се провежда в
Ямбол всяка година между Месни и Сирни Заговезни, преходен период между зимата и пролетта в българския обреден календар, пресъздава обичаите и традициите на празника Кукеровден, част от пролетния цикъл празници на българина.
Кукерските игри са емблематични за Ямболския край, имат хилядолетна история, заради което и регионът е познат като „
Земя на кукерите”.

332091230 768432341387450 2797880628377432725 n
Традициите се отличават с изключително многообразие и характерни елементи за всяко населено място, също така с устойчивост и старинност. Кукерският обичай е пряк наследник на най-древните маскарадни игри в историята – Дионисиевите мистерии.
„Кукерландия“ е фестивалът, който предлага най-голямо разнообразие от маскарадни традиции от всички краища на България и едновременно с това е сцена за представяне на фолклорни и карнавални групи от различни райони на Европа и света. През годините са участвали групи от Македония, Румъния, Молдова, Хърватия, Сърбия, Гърция, Турция, Русия, Украйна, Португалия, Китай, Корея, Индонезия.
Международното събитие завладява града, съчетавайки по колоритен начин хилядолетни традиции и обичаи, звуци, светлина и пъстри багри. В продължение на няколко дни по това време на годината градът се оглася от десетки хиляди чанове, хлопки и звънци на маскарадни групи от цялата страна и от чужбина – кукери, сурвакари, джамалари, джоломари, бабугери, старци, мечки, васильовци, арапи, бразаи, дервиши, станчинари, чауши, къпачи и много други. Те изпълняват древни обичаи за плодородие в граничното време между зимата и пролетта. Всяка от маскарадните групи преминава пред погледите на журито и зрителите, демонстрирайки своята уникалност и традициите на региона, който представя.

332927966 2124909064382062 307531410201393897 n
Освен пищното дефиле на кукерските групи, което е с конкурсен характер и събира хиляди зрители от близо и далеч като акцент на фестивала, в града по време на всяка „Кукерландия“ цари приповдигната атмосфера сред жителите и гостите, провокирана от множеството съпътстващи прояви – базари, конкурси, изложби и атракции.
Празникът предизвиква изследователския интерес на етнографи, антрополози и историци, които са единодушни в оценката си за самобитността на пресъздаваната традиция.
Мотото на Международния маскараден фестивал е „Когато фестивалът е живот“. Логото на „Кукерландия“ – стилизираното кукерче, е изготвено от известния ямболски художник Георги Зайков.

Територия на фестивала е ямболският Градски парк, превърнат в „Кукерград“ и „село Кукерово“. Четиридневното събитие е изпъстрено с много концерти, изложби, конкурси, работилници на открито, дефилета, скари и мезета.