днес
Начало » Любопитно » Белоглаво лешоядче Първомай се излюпило в Природен парк „Сините камъни“

Белоглаво лешоядче Първомай се излюпило в Природен парк „Сините камъни“

1 6

На 1 май в Природен парк „Сините камъни“ се излюпи второ белоглаво лешоядче, съобщават в страницата на дирекцията на парка в социалната мрежа. Кръстено е Първомай.

2-3

Първомай е второто излюпено белоглаво лешоядче в парка. Оттам припомнят, че през 2021 г., след повече от тридесет години първото малко на белоглав лешояд се излюпи в Природен парк „Сините камъни“.

Черният, белоглавият, и брадатият лешояд са изчезнали от България в началото на 70-години на миналия век. През 2009 година започна и успешно е проведена програма за възстановяване на белоглавия лешояд в част от старите му местообитания. Днес на територията на ПП „Сините камъни“, гнездят около 2-4 броя двойки белоглави лешояди, в резултат на което видът вече се счита за успешно възстановен.

През 2018 година започна и втора фаза на реинтродукцията, а именно – възстановяването на черния лешояд. Към момента в Източна Стара планина и „Врачански балкан“ живеят 17 индивида и гнездят по 2-3 двойки.

В резултат на редица дейности, които доведоха до подобряване на местообитанията за черния лешояд, през 2021 година черният лешояд беше успешно възстановен, като гнездящ в България.

Продължаваме да работим за бъдещето на лешоядите в ПП „Сините камъни“, с цел и брадатият лешояд да гнезди в ПП „Сините камъни“, декларират от парка.