Начало » Новини » Култура » Бетовен и Брамс в „Зимна приказка“ в Сливен

Бетовен и Брамс в „Зимна приказка“ в Сливен

simfonici

Започваме годината с истински музикален празник, очаквам да се получи забележителен концерт. Това каза днес в Пресклуба на БТА в Сливен директорът на Симфоничния оркестър Кремена Оксенкруг, анонсирайки януарския концерт на културната институция под надслов „Зимна приказка“. Музикалното събитие ще се състои на 26 януари от 18:30 ч. в зала “Сливен”, а публиката ще чуе виртуозния пианист Емануил Иванов под диригентската палка на вече познатия в града диригент Цанислав Петков. Заедно със Симфоничен оркестър – Сливен те ще изпълнят Втори концерт за пиано, оп. 83 от Йоханес Брамс и Осмата, предпоследна симфония на Бетовен.

По думите на Кремена Оксенкруг програмата е голямо предизвикателство заради сложността на произведенията. Тя изрази задоволство от участието на младия пианист Емануил Иванов, който според нея е българската надежда за легендарен пианист в световен мащаб. Музикантът, който ще се представи за пръв път на сливенска сцена, коментира, че Брамсовият концерт действително е много труден за изпълнение, не само технически, а главно музикантски. „Много се радвам, че имам възможността да го представя тук и намирам общ език за тази творба с Цанислав Петков и оркестъра“, каза той. Емануил Иванов разказа, че музикалният сезон за него е много интересен и дори „хаотичен“ по отношение на програмите – свирил е Гершуин в София, в Сливен ще бъде с Брамс, предстоят му турнета в Южна Африка и в Япония.

Концертът ще бъде под палката на маестро Цанислав Петков, който е познат на сливенската публика и който дирижира първия концерт на Сливенския симфоничен оркестър от цикъла “Млада Европа / Young Europe” през март м.г. Според него съставът на Симфоничния оркестър търпи развитие, програмата от културния афиш на института е амбициозна и изисква това развитие, работната атмосфера е много приятна, съществува усещане за отборност.

„Интересът към музикалното събитие е огромен и залата е пълна“, каза Кремена Оксенкруг. „За мен това е послание не само за нашия град, но и за нашето изкуство в страната. Гордея се, че при нас има публика и хората слушат с удоволствие класическа музика в нейния чист вид.“

Звук от пресконференцията – в прикачените файлове: