Начало » От мрежата » Вандали поругали гроба на Милен Пенев от „Козият рог“

Вандали поругали гроба на Милен Пенев от „Козият рог“

8364654

В покъртително състояние е гробът на големия актьор Милен Пенев, известен с ролята си на овчаря в прочутия филм „Козият рог“. Вечният му дом се намира в гробищния парк в квартал „Аспарухово“ в родната му Варна. 31 години след смъртта му на надгробната му плоча, която е с обидно малки размери, няма дори снимка. Тя по всяка вероятност е била изчегъртана от вандали, които редовно поругават гробовете на известни българи, пише вестник Ретро, цитиран от „Флагман“.

Освен това парцелът е потънал в боклуци, шума, пластмасови бутилки и очевидно не се посещава редовно от негови близки или роднини, споделят варненци. Възмутителното състояние на вечния дом на Милен Пенев провокирало неговия съгражданин Филип Гергов да потърси съдействие от общинските структури, за да бъде ситуацията променена. „След мое обаждане заместник-кметът на Варненската община пое ангажимент да направят необходимото, но засега такова е състоянието на последното убежище на този небезизвестен в миналото българин“, казва варненецът.

Актьорът си отива само на 48-годишна възраст по особено странен начин, а мистерията около кончината му не е разплетена дори 31 години по-късно. На 28 декември 1991 г. на пейка в Докторската градина в центъра на София лежи в безпомощно състояние мъж без документи. Полицията не може да го идентифицира, преди да бъде откаран в болница, където няколко дни е в кома. Без да дойде в съзнание, той издъхва на 1 януари 1992 г. Впоследствие става ясно, че това е известният актьор Милен Пенев – изиграл овчаря, любим на Мария (Катя Паскалева) в „Козият рог“ на Методи Андонов, както и Христо Ботев в „Свобода или смърт“ на Никола Корабов.

milen-3

Някога той е обичана фигура в българския културен живот – бохем, радващ се на верни приятели, уважаван от колегите си, омагьосващ жените само с поглед. Личен приятел дори на самия Владимир Висоцки. Пенев издъхва едва на 48 години, без да остави свои наследници. След смъртта му тръгват всякакви спекулации – че е бил намерен с нож в сърцето, че е бил пребит до смърт, че е имало убийствено количество алкохол в кръвта му… Нито една версия обаче не се потвърждава. Преди десетина години мистерията се заплете допълнително, когато неговият паспорт, при това в абсолютно идеално и непокътнато състояние, бе открит подхвърлен в градинка пред Пазарджишкия театър, където той работи повече от две десетилетия.

Няколко дни преди фаталния 28 декември Пенев всъщност бива уволнен от Пазарджишкия театър след конфликт с тогавашния директор. Според негови колеги от театъра той се е почувствал много унизен от факта, че остава без работа, като заповедта, че договорът му няма да бъде подновен, е била залепена на таблото с програмата. Преди да тръгне за София и да срещне смъртта в последните си дни, казал: „Излизам от театъра. Излизам от живота“. Негови приятели разказват, че по същото време артистът вече имал и проблеми с алкохола. До 30-ата си година не докосвал чашата, но загубата на майка му, с която имали силна връзка, го съкрушила напълно и давел мъката си с алкохол. Единственият му наследник е неговият брат, който не е публична фигура и дирите му отдавна са загубени.

Флагман: https://www.flagman.bg/article/288521