Начало » Регионални » Вандали увредиха 60 годишно дърво в Сливен

Вандали увредиха 60 годишно дърво в Сливен

IMG darvo

Вандали умишлено увредили здраво дърво от вида полски ясен на възраст над 60 години. Целта е била дървото да бъде унищожено, сигнализираха граждани в общинската администрация, съобщават от общинския пресцентър.

Дървото расте на тротоара пред нова частна къща на ул. „Оборище“ в Сливен. Общината е полагала редовни грижи за него, короната му е съкращавана. „На място се установи, че на 30 см височина в ствола му са пробити отвори с диаметър по 1 см. С просто око се вижда, че тези отвори и стволът са били заливани с течност, за да бъде унищожено дървото“, съобщи ландшафтният архитект Емилия Кючукова. Усещала се миризма на нафта.

Проверка по случая показа, че това не е първият сигнал за вандалското посегателство. Вече са правени опити за връзка със собственика на жилищния имот, но засега – без резултат. Той не е бил откриван на адреса. Изпратено му е и писмо, което обаче не е потърсено и е върнато в администрацията. Опитите за установяване на контакт продължават. Дървото ще бъде наблюдавано от общинските еколози.

За съжаление, през последните години са регистрирани четири такива посегателства върху тротоарни дървета на различни места в Сливен. „Едно от пробитите дървета, на тротоар по бул. „Георги Данчев“, трябваше да бъде отсечено. То изсъхна бързо под въздействие на химикалите и стана опасно“, уточниха експертите.

Община Сливен напомня, че дърветата край улиците, булевардите, в парковете и други обществени територии са публична общинска собственост. Извършителите на злоумишлени увреждания подлежат на санкции по действащата нормативна уредба.

Общината благодари на гражданите, които сигнализират за незаконните посегателства, тъй като увредените дървета започват да съхнат и се превръщат в реална опасност за минувачите, както и за имотите, пред които се намират. В случаите, когато дървета застрашават преминаващи граждани и инфраструктура, администрацията винаги взема отношение по подадените сигнали и извършва необходимите действия.