Начало » Коментари » Ванчо Михайлов за Бен Гурион, който хал хабер си е нямал, че има македонци

Ванчо Михайлов за Бен Гурион, който хал хабер си е нямал, че има македонци

Petar Petrov

Ето какво пише Ванче Михайлов за бащата на израеската държаваБен Гурион, това припомня в профила си в социалната мрежа инж. Петър Петров.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100089324540035

„Както е известно Бен Гурион е един от основателите на израелската държава и дългогодишен нейн ръководител.

Спомените му, от времето на борбите за изграждане на самостоятелна еврейска държава, са били публикувани напоследък в Париж.

От живота на Бен Гурион за нас е интересен и лично ни засега периода след младо-турската революция до Балканската война включително. По онова време днешният Израел бе включен в рамките на османската империя и живущите там евреи бяха поданици на Султана. По същото време, авторът е живеел в Солун и Цариград и описва впечатленията си.

Идеята за създаване на еврейско огнище в Палестина в последствие преобразила се в идея за създаване на самостоятелна еврейска държава е обладавала още от юношески години Бен Гурион. В името на своя идеал той не се е поколебал да напусне родното си место в Полша и да поеме тежкия пионерски път на заселник в Палестина. Той бързо се издигнал и въпреки младостта си заел едно от ръководните места всред еврейското население там. За да бъде още по-полезен и тъй като двамата еврейски представители в Цариград не задоволявали изискванията на сънародниците си, Бен Гурион бил изпратен в Солун, за да изучи турския език и в последствие да следва право в Цариград.

Ето какво дословно пише в своята книга за този момент от живота си, Давид Бен Гурион.

„Двамата еврейски депутати, които заседаваха в парламента, Карасо от Солун и Машиах от Смирна не вземаха никога думата в наша полза. Единствен в защита на евреите и на ционизма бе българският депутат от Македония Димитър Влахов

/стр. 45/

Сам Бен Гурион, съвременник и личен приятел на Димитър Влахов подчертава „Българин от Македония

И по-надолу, на страници 48 и 49 авторът отново пише за Влахов, но никъде не изпуска да подчертае „нашия приятел БЪЛГАРИНА Влахов“.

Никъде не става и дума за некаква македонска нация, а само за българи и за български език. За това, както Бен Гурион, и целата еврейска солунска община свидетелствуват.

Ще използваме случая, за да подчертаем обективността, с която Бен Гурион си служи като описва отношенията на турците към населението от чужд произход в началото, по време и в края на Балканската война, през което време авторът е прекарал като студент в Цариград.

Ще отворим една скоба, за да подчертаем, че и в спомените на друг един ръководител на Израел, известният Моше Даян, се говори за тази война и Даян пише, че майка му, родом от Украина, по време на Балканската война се записала доброволна като санитарка в Българската армия.

Бен Гурион е имал възможност да опознае еврейското малцинство в Солун и Македония и дава за същото отлична оценка като подчертава, че всички те били сефариди, т. е. от испански произход и имали твърде отрицателно отношение към ашкеналите, т. е. евреите от руски произход. Тази констатация напълно е валидна и за стара България.“

–-

Ще повторим и тук:

На тази статия, публикувана в „Македонска Трибуна“ от

14 юли 1977 г. под псевдоним, истинският автор е Иван Михайлов.

––

328841641 582374383941391 7545801620630956598 n

Снимка на Бен Гурион

„Ben Gourion, MEMOIRES

Israel avant Israel, Paris 1974, Ed. Grasse, 507 p.

Инж. Петър Христов Петров е специалист химик и инж. металург, стартирал различни бизнеси, два мандата народен представител – в 43-тото Народно събрание от Патриотичен фронт и в 44-тото от Обединени патриоти, владее английски, немски и руски.