Начало » Новини » Култура » Великденска изложба се открива тази вечер в Сливен

Великденска изложба се открива тази вечер в Сливен

1 25

Четирима автори представят творби във Великденска изложба, която ще бъде окрита днес в 17. 30 ч. общинската зала „Май“ в Сливен. До 12 април посетителите могат да видят и закупят творби на Станимир Манолов – дърворезба, Изабела Банкова – иконопис, Цанислава Петрова – батик и Пеньо Иванов – живопис.

„В изложбата участвам с 57 творби, миниатюрна дърворезба на църковна тематика„, каза пред репортер на БТА Станимир Манойлов. Сред тях той открои настолен кръст с пет сцени от живота на Исус Христос и Богородица „Достойно ест“, изпълнена от чимшир в ажурна орехова рамка, медальони с образите на Христос, Богородица, Св. Георги, Св. Йоан Рилски и др. За първи път той предлага т. нар. заготовки за медальони без обков, за да се доизработят според желанието на клиента. Сред произведенията са и т. нар. походни или пътни икони, които могат да се носят навсякъде, популярни от времето на Руско-турската освободителна война.

Изабела Банкова представя икони,

2-21

творбите на Цанислава Петрова са рисувана с техника „батик“ коприна,

3-16

картините на Пеньо Иванов са маслени платна с жизнерадостни цветове и сюжети, подходящи за настроение в навечерието на големия християнски празник.

4-10