Начало » Новини » Култура » Виртуозен концерт на братята Хасан и Ибрахим в Нова Загора

Виртуозен концерт на братята Хасан и Ибрахим в Нова Загора

7 1 scaled

Нова Загора стана част от националното турне на легендарните близнаци, виртуозни музикантиХасан и Ибрахим. Те бяха поканени от кмета на Община Нова Загора Галя Захариева да гостуват в родния ни град.

3-18

Фоайето на втория етаж на Народно читалище „Д. П. Сивков – 1870“ се превърна в музикална сцена на 26 април 2023 г.

2-27

Присъстваха представители на общинското ръководство, председателят на Народно читалище „Д. П. Сивков – 1870“ Георги Николов, директорът на Исторически музей Генчо Димитров, директорът на ОШИ „Илия Аврамов“ Андония Спасова, музикални педагози, почитатели на музиката.

„Радостна съм, че Нова Загора е един от градовете, докоснал се до музикалното изкуство във Ваше изпълнение!“, обърна се г-жа Захариева към гост-изпълнителите и им благодари за отзивчивостта и сърдечността, с която са приели нейното предложение.

В едночасовия концерт прозвучаха Моцарт, Рахманинов, Шопен, Лист и Бетовен в соло и дуо изпълнения. Публиката остана очарована и от собствената им композиция „Слънце и луна“ на четири ръце.

Двамата близнаци, едни от най-успелите деца на Фондация „Димитър Бербатов“, в момента учат в консерваторията в Маастрихт, Нидерландия, едва деветнадесетгодишни, а вече сбъдват своята детска мечта да станат световноизвестни концертиращи пианисти и да прославят България на световните музикални подиуми.

Пътят им с музиката започва на петгодишна възраст, когато получават първите си напътствия от своя баща – Денис Игнатов. На седем години записват най-голямата победа за България в детската „Евровизия“ в Малта – второ място и стават любимци на публиката. На единадесетгодишна възраст издават първия си самостоятелен сборник от авторски творби. За кратката си музикална кариера стават носители на много престижни награди от национални и международни конкурси.

Поради огромния интерес към тях, те започват поредица от концерти в Нидерландия, които продължават и в България. Нова Загора е сред немногото градове, посрещнали виртуозите.

Градът ни дълго ще пази емоциите от вечерта, през която времето спря и потече в ноти. Ентусиазираната публика аплодира на крака най-талантливите близнаци на България Хасан и Ибрахим и не искаше концертът да свършва.

Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева поднесе подаръци за спомен от Нова Загора и изказа преклонението си пред изкуството им.

До младежите, сбъднали своята детска мечта, имаха възможността да се докоснат възпитаниците и на родната школа по изкуствата „Илия Аврамов“ и почитатели на клавирната музика.