Начало » Новини » Общество » Внушително факелно шествие в памет на Апостола в Сливен

Внушително факелно шествие в памет на Апостола в Сливен

6estvie

След панихидата за йеродякон Васил Кунчев, отслужена от отец Евгений Янакиев в катедралния храм на Сливен „Св. Димитър“ по главната улица тръгна внушително факелно шествие в памет на Васил Левски 150 години след неговата трагична гибел.

Чест прави на община Сливен, че от известно време организира поклонения и на 18 февруари, когато е истинската дата на обесването на Апостола, и на 19-ти, както дълги години бе повтаряна грешката. Така новата народна памет ще има време да се оформи.

Факелното шествие бе предвождано от Военния оркестър, ученици и членове на местния клон на Национално дружество „Традиция.

1-8

Мнозина сливналии, привлечени от особения му дух се присъединиха по пътя му да паметника на Апостола. Площад „Васил Левски“ се оказа малък да побере множеството.

2-4

Тук му е мястото да споменем, че този площад щеше да бъде окончателно застроен, ако не бе идеята на Техникума по електроника и електротехника, които първи подеха инициативата за паметник на Левски преди години.

В шествието участваха много ученици, рокери, граждани, различни организации,

3-3

мнозина родители с деца.

4-2

Отбелязването на годишнината от обесването на Васил Левски ще продължи и на 19 февруари. От 9 часа ще започне общоградската церемония и ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Васил Левски. В 11 ч. в град Кермен ще се проведе церемония по откриване на бюст-паметник на Васил Левски. Паметникът е изграден с дарения и доброволен труд. Негов автор е скулпторът Кирил Стоянов.

Традиционно, Профилирана природоматематическа гимназия „Добри Чинтулов“ и „Мати Болгария“ ще се включат в програмата с „Урок по родолюбие” – Спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски, който ще започне в 11 ч. пред сградата на гимназията. След урока учениците ще поднесат цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Апостола на ул. „Георги Икономов” – Георги Икономов, Сава Райнов, Нено Господинов – Брадата и паметника на Таньо войвода.

Проявите се организират от Община Сливен, в партньорство със Сливенска митрополия и Центъра за подготовка на специалисти.