днес
Начало » Новини » Водните герои на Бояджик

Водните герои на Бояджик

1719913075959

снимка: фейсбук

Заради проблеми с водоснабдяването в села на община Тунджа, доброволци помагат в отстраняването на аварии. Проблеми има в четири села, като най-тежка е ситуацията в Бояджик. Това стана известно на среща между общинското ръководство и това на „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК).

Над 10 дни вода не бе влизала изобщо в къщите по високите части на Бояджик, каза кметът на община Тунджа Станчо Ставрев. В селото живеят постоянно 1300 жители, а лятото достигат близо 1700. Всяка лято безводието е основен проблем на местните хора. След поредната авария, доброволци се включиха в отстраняването ѝ.

На брифинт в сградата на община Тунджа кметът Станчо Ставрев благодари на доброволците и им връчи плакет на общината.

IMG 20240708 110621

Сред доброволците е Любен Люцканов. Въпреки, че в неговия дом вода има, той и още мъже подменят водопровода в селото заедно екипите на ВиК. „Петнайсет човека работим всеки ден. Сменили сме 800 метра водопровод, но цялата водопроводна мрежа е за смяна, не е поддържана от 80-те години“, каза той.

От ВиК признават, че водопроводите са изключително стари и амортизирани, а кадри не им достигат. Авариите по селата често са в труднодостъпни местности. „Затова в един момент ни потрябва и жива сила, да помогнат на нашите работници на терен, да може да се ускори подмяната на трасето“, каза инж. Цветан Съйков от ВиК – Ямбол.

С трайното засушаване и изчерпване на водните резервоари, проблемите това лято започнаха по-рано, коментира управителят на ВиК Христина Микуцева. „Тези проблеми са натрупани с годините, правим всичко за възстановяването на нормалното водоподаване, търсим нови водоизточници“, обясни тя.

„Ще направим всичко възможно, в интерес на нашите жители, да се справим с тази сложна ситуация. Търсим допълнителни водоизточници, така че селата ни да имат нужното водоснабдяване и достъп до тази услуга“, коментира кметът на община Тунджа.

Общината ще продължи да предоставя материали и общинска изкопна техника за отстраняване на ВиК авариите, каза Ставрев и изказа благодарност към доброволците. „Този пример за гражданска енергия е похвален и „заразен“, коментира той.