Начало » Новини » Култура » В Сливен се открива изложба за 100 г. от рождението на Генко Генков

В Сливен се открива изложба за 100 г. от рождението на Генко Генков

1

Изложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита днес (30 ноември) в 17. 30 ч. в „Узунова къща“ в Сливен. Това съобщиха от Художествената галерия „Димитър Добрович“. Тя представя творби на живописеца, създадени в периода от 1949 до 2005 г. и дава възможност за среща с разнообразни аспекти от творчеството му.

„Генко Генков е сред най-разпознаваемите като творческа физиономия, най-харесваните и най-скандалните същевременно съвременни български художници, каза в интервю за БТА Каролин Капитанова, уредник в галерията.

406228157 866489495477020 4882894842449231071 n

Твори предимно в областта на живописта, макар да ни е оставил и немалко на брой акварелни и графични рисунки. Предпочитаните от него жанрове са пейзажът, портретът и голото тяло. Най-многобройни са пейзажите, които ни завещава. Обичайно предпочита да работи с маслени бои, като през годините начинът на полагане на боите, изграждане на формата, предпочитанията към определени цветове се видоизменят в малка или по-голяма степен. Специфичното в неговото развитие като художник е, че настъпват промени в подбора на цветовете, които ползва. В началото произведенията са в по-светла гама, която с времето става по-наситена и по-ярка, има предпочитания предимно към червеното, макар че не може да се открои период, в който да властва един конкретен цвят. В експозицията това може да се проследи много добре, тъй като произведенията са от различни творчески периоди и дават възможност да се види неговото развитие.“

Първоначално тази експозиция е показана в Софийска градска художествена галерия по идея и проект на екипа й. „В рамките на няколко месеца столичани и гостите на града имаха възможност да се насладят на творчеството на художника и да се запознаят по-отблизо с неговата интригуваща личност, каза още Капитанова. Изложбата приключи в средата на месец ноември. Екипът на сливенската галерия реши да организира гостуването на експозицията в Сливен, заради връзката на Генко Генков със Сливен. С града го свързва последната му партньорка, с която съжителства дълги години. Немалко от сливенските художници могат да разкажат интригуващи лични спомени с него предвид любопитната му личност и неспокоен характер.“

Подбрани са произведения от обществени и частни колекции, подредени в хронологичен порядък от най-ранните известни произведения на художника до най-късните. В изложбата се включват петима колекционери (Тома Николов, д-р Кольо Боянов, Бисер Дойчев, Иво Димитров и Димитър Инджов) и шест общински галерии (ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна, ХГ- Казанлък, ХГ „Атанас Шаренков“ – Хасково, ХГ „Петко Задгорски“ – Бургас, ХГ „Дечко Стоев“ – Поморие и ХГ „Станка Димитрова“ – Кърджали).

Изложбата ще бъде придружена от съпътстваща програма, която включва тематично-сувенирна линия, информационни материали. От галерията са подготвили още тематични творчески ателиета за деца, както и екскурзоводски турове.

Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен притежава 17 творби на художника – 15 живописни произведения и две графични. Графичните творби са дарени от Георги Пенчев, а живописните са откупувани от автора през различни години – от самостоятелни изложби, общи изложби или след посещение в неговото ателие. Творбите, които притежава културния институт, са създадени предимно през втората половина на 70-те или първата половина на 80-те години. Сред тях са знакови произведения на автора, включени в настоящата изложба. Тя ще остане в Сливен до края на месец февруари.