Начало » Новини » Култура » ГЕНКО ГЕНКОВ: ИСТИНАТА Е БЕЗУМИЕ!

ГЕНКО ГЕНКОВ: ИСТИНАТА Е БЕЗУМИЕ!

Genko1
100 години от рождението на Гения на българското изобразително изкуство Генко Генков, припомня в социалната мрежа приятелят на „ЗвънарБисер Тошев.
Най-Големият сред големите, Свободният сред несвободните, Неразбраният сред разбирачите, Странният за стандартните, Лудият за нормалните, Самобитният, Колоритен, Пъстър и Чуден ГЕНКО ГЕНКОВ щеше да навърши 100 години на 01.02.2023 г.
Генко Иванов Генков е роден на 01 февруари 1923 г. в пловдивското село Чоба. Учи Живопис в Художествената академия в София, откъдето го изхвърлят заради конфликт с проф. Дечко Узунов. Непримирим характер и дух, той говори срещу народната власт, заради което прекарва две години в затвора в Белене. След като и това не го вразумява, през 1956-а година го затварят в лудница.
Генко Генков е доказателство на фразата, че разликата между лудия и гения е една крачка. „Изкуството е една крачка към безумието на истината. Защото истината е безумие.” – обичаше да казва той.
Каквото и да кажем днес за гениалния гений на Генко Генков все ще е малко. Каквото имаше да ни каже, той го каза по незабравим начин с онзи негов си пиперлив език и с чудния колорит на гениалните си творби.