Начало » Новини » Политика » ГЕРБ издига кмета на Сливен Стефан Радев за трети мандат?

ГЕРБ издига кмета на Сливен Стефан Радев за трети мандат?

Stefan Radev

ГЕРБ ще издигне кандидатурата на Стефан Радев за още един мандат като кмет на Сливен. Това е споменала днес под Сините камъни народният представител и областен координатор на партията Десислава Танева. Радев е втори мандат кмет на община Сливен. По-рано днес кандидатурата си за четвърти мандат като кмет на Твърдица сам обяви Атанас Атанасов.

Решаването на всички кризи след 2020 г. до сега – здравна, икономическа
вследствие на войната в Украйна и други, може да стане едва след решаването на политическата криза в страната се цитира Десислава Танева в прессъобщение на ГЕРБ.

IMG 20230117 103334

“Влизаме в година, в която със сигурност предстои местен вот и национални избори, които са все по-вероятни. Организацията на ГЕРБ в област Сливен винаги сме спазвали основни наши разбирания за водене на политическия диалог и дебат. Винаги стъпваме на политически тези, конкретика и политики за управление на местна или централна общност. Ние ще продължим да отстояваме тези принципи и във всички политически битки, които ни предстоят, ще участваме в политическите дебати само и единствено ако те са основани на състезание и конкуренция между политики за управление в цялост и на отделни сектори, както и на политики с визия за управление в европейски план. Няма да участваме в каквито и да е дебати, които стъпват единствено и само на политическия маркетинг, които са част от пиар стратегии и решения в национален или местен план. В местен план ние сме готови да приемем предизвикателството, че ще се търси обединение на „добрите“ сили срещу нас и не се притесняваме“, категорична бе Танева.
Политическата среда в страната и начинът на водене на политически диалог, наложен през последната година и половина – две, не мотивира по никакъв начин способните и грамотни хора да влизат в този дебат, каза
Десислава Танева. Тя изрази надежда всички разумни политически сили, в парламента и извън него, да намерят изход от политическата криза, за да има перспектива за развитие на страната, общините и отделните сектори.
„И в рамките на 48 НС ГЕРБ предложи решения, които се приеха, независимо от политическото изостряне на дебатите. Положихме всички усилия да има редовен кабинет с първия мандат. Бойко Борисов направи абсолютно всички отстъпки, които бяха поискани. Предложихме експертен кабинет без политически лица, който не беше подкрепен. Истината за това да няма кабинет е само една, че втората по големина партия – ПП, която ни въвлече в кризите, се готви за нови избори още от началото на последната предизборна кампания“, каза още Танева.
ГЕРБ ще продължи да води разговори с всеки, който изяви желание и има нужда, за да се излезе от политическата криза. По думите й обаче връчването на третия мандат на БСП е въпрос на вътрешнопартийни борби, а не с ясното осъзнаване, че България трябва да има стабилен кабинет.
По отношение на сектор „Земеделие“ Десислава Танева заяви, че основната задача сега е да се промени Националния стратегически план и да се излезе от кризата след неадекватното управление. „Всичко, което се случи по време на управлението на ПП доведе до пазарен колапс в сектора. България в момента е с рекордни количества зърнени суровини в наличност. Това са пари, които не дойдоха в българската икономика. Всичко започна от спирането на корабите за търговия от Асен Василев“, каза Танева. По думите й най-големия проблем в стратегическия план по отношение на директните плащания е бюджетът за еко схемите или за озеленяването. „20 процента от него или около 200 милиона евро е отделен за две еко схеми в полза на непроизводствени площи. Това е абсолютно недопустимо, при условие, че нашите земеделски производители получават под средното ниво на плащане в сравнение с останалите държавите членки. Озеленяването в новата ОСП, в сравнение с практиките, които са прилагани досега, ще генерира допълнителни разходи и да се отделят 20 процента от бюджета за еко схеми в полза на непроизводствени площи е абсолютно нелогично и няма нито един мотив, който може да се приеме за сериозен, за да се направи такова разпределение на бюджета“, допълни зам.-председателят на Комисията по земеделие. Десислава Танева обясни, че проблемните еко схеми са две. Първата е за поддържане и подобряване на биоразнообразието
в горски екосистеми, а втората е за поддържане и подобряване на биологичното разнообразие и екологичната инфраструктура. „От Комисията по земеделие дадохме пълната политическа подкрепа на служебния министър да направи промяната в плана, така че средствата да отидат към производствените площи“, допълни Танева.