Начало » Новини » Бизнес » Говедовъди поискаха фиксирана най-ниска изкупна цена на млякото

Говедовъди поискаха фиксирана най-ниска изкупна цена на млякото

fermeri1 scaled

Млекопроизводители от Сливенска област поискаха да се въведе фиксирана най-ниска изкупна цена на млякото от 1. 30 лева за литър на среща с областния управител на Сливен Минчо Афузов.

„Ако не може да се въведе такава цена, поне да се субсидира производството. Изкупната цена на млякото от няколко месеца падна доста сериозно надолу до 1. 10 лева на литър и млекопроизводството е в голяма криза. Цената ще продължава да пада. Причината трябва да кажат млекопреработвателите, защото всички виждаме цените в магазините. На второ място има нерегламентиран внос на мляко. Нека се провери откъде идва това мляко, с какви показатели и дали е качествено. Да има контрол и изследване“, каза Стефан Малев, фермер от Самуилово с 1100 крави.

Фермерите казаха, че се внася евтино мляко от Унгария, Чехия, Румъния.

Според от говедовъд от Коньово има картелно споразумение между големите млекопреработватели.

„В България се произвежда половината от млякото, което е нужно за преработка в млечни продукти, а мандрите казват, че не искат мляко. Отровихме народа. И месо и мляко, храна – всичко е фалшиво“, смята Георги Делев от фирма СЕМЕНА СИНХРОН Коньово.

В някои страни като Гърция, Румъния, даже Македония от 5-6 години държавата дава по 20 стотинки на литър на фермерите, възмущават се говедовъдите.

На импровизираната пресконференция бе коментиран картела и купуването на компанията ОМК Пловдив от сливенската ТИРБУЛ, създавайки млечен гигант с близо 200 милиона годишен оборот, която концентрация бе разрешена от Комисията за защита на конкуренцията.

„Тази комисия не се знае кого защитава“, заключи Малев.

Засега фермерите от Самуилово, Младово, Коньово, Глуфишево и Крушаре не обмислят протестни действия, а искат диалог с държавата.

По-подробни коментари от фермерите можете да видите и чуете във видеото и звуковите файлове.

В хода на дискусията с фермерите областният управител изрази своята съпричастност към наболелите проблеми на млекопроизводителите от региона и изтъкна, че обединението им в сдружение е един от лостовете за по-авторитетното им и категорично поведение на пазара, а също възможност да отстояват своите колективни права и интереси, съобщиха по-късно от Областна администрация. Според г-н Афузов друго направление, в което би трябвало да се обмислят решения от страна на държавата, е преоценка на структурата и вариантите за субсидиране. В тази връзка той очаква от сливенските животновъди да представят систематизирани предложения за необходимите законодателни промени, които чрез Областна администрация да бъдат внесени в Министерството на земеделието.

Областният управител заяви още, че ще покани на среща в Сливен ресорния заместник-министър на земеделието. Така тревогите, въпросите и предложенията на сливенските фермери ще могат да бъдат споделени директно с оторизираните да вземат решения, се казва в прессъобщението.