днес
Начало » От мрежата » Големи поражения от градушката в овощни и зеленчукови градини в Сливенско

Големи поражения от градушката в овощни и зеленчукови градини в Сливенско

1

снимки: Коста Петров

Градушката, паднала вечерта на 12 юни, нанесе големи поражения на овощните и зеленчуковите градини, както и на насаждения от слънчоглед, царевица и др. в община Сливен. Това каза за БТА Коста Петров, председател на Сдружението „Българска праскова“ в Сливен.

448171549 1003039021822066 2098700548950184137 n

Поражения има и върху автомобили, които са с начупени стъкла.

112

Пострадали са насаждения в землищата на селата Селиминово, Гавраилово, Чинтулово, Мечкарево, Ковачите, Самуилово, Трапоклово. Стопаните ще настояват за огледи на комисии от Областна дирекция „Земеделие“ и съставяне на протоколи за пропаднали площи.

Според Петров противоградните ракети не са ефективни, защото не стигат до необходимата височина в градоносните облаци. Земеделските производители са се обединили около идеята за използване на противоградно оръдие с електромагнитни импулси, което може да бъде финансирано по държавна програма.

В края на април градушка нанесе поражения на полски култури и трайни насаждения в общините Твърдица и Нова Загора. Тогава 600 противоградни ракети бяха изстреляни от структурите на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ в областите Пловдив, Хасково, Стара Загора и Сливен.

През юли м.г. градушка нанесе значителни щети върху насажденията в Сливенско. Тогава пострадаха градините с праскови и със сливи.