Начало » Новини » Спорт » Господин Динев потегля утре за атака на три осемхилядника

Господин Динев потегля утре за атака на три осемхилядника

1 9 scaled

64 годишният сливенски алпинист Господин Динев потегля утре, 15 март със самолетен полет да Истанбул и оттам до Катманду за атака на три осемхилядника в Хималаите. Експедицията е комерсиална, организирана от една от най-добрите коректни и точни агенции в света – СЕВЪН СЪМИТ ТРЕКС. Групата ще бъде най-много от 15 души. Програмата е много наситена и алпинистите само след няколко дни ще бъдат на базов лагер под връх Анапурна (8093 м). това е голямо предизвикателство, предвид надморската височина и нуждата от бърза адаптация. Алпинистът ще изкачва без кислороден апарат и никога досега не е ползвал.

„Завинаги на Анапурна остана 26 годишния сливналия Милен Метков в трагичната национална експедиция през 1989 г. и сега това изкачване почит към него“, каза на пресконференция в пресклуба на БТА в Сливен Господин Динев.

Ако времето подаде ръка след Анапурна експедицията ще се отправи с хеликоптери на друг базов лагер към Дхаулагири, седмият по височина връх на Земята – 8167 м. В началото на май експедицията ще се прехвърли отново с хеликоптери в района на осмият по височина връх Манаслу (8163 м)

„Искаме да дадем пример на младежта за предизвикателствата към високите върхове и това да ги калява и прави по-добри, по-смели и да вървят напред“, коментира Динко, както го наричат приятелите.

Господин Динев се занимава с алпинизъм още от 1976 г. Изкачил е 10-тият по височина връх – Гашербрум 2 в планината Каракорум (8035 м) с троянска експедиция през 1991 г. През 2001 г. в мъглата вместо на главния връх на Броуд пик /8047 м/ изкачва неговия двойник Роки Съмит /8030 м/, а през 2002 г. се връща от 7800 м по склона на Еверест.

Той сподели, че е брал повече студ в Стара планина, Рила и Пирин, отколкото в Хималаите, където си внимателен, добре екипиран и подготвен при влошаване на времето.

Стефан Стефанов, председател на Фондация „Стария бряст“ подари сателитен тракер за проследяване на местоположението. Чрез тракера и съответното приложение интересуващите се, ще могат да виждат къде се намира алпинистът във всеки един момент. Сумата за устройството е от спечелено от фондацията дело, заведено от природозащитници срещу нея за строежа на чешма в местността „Мочурите“ в сливенския Балкан.

Подкрепа за Господин Динев заяви племенникът на прочутия сливенски алпинист Диньо Томов – Георги Томов.

„Пожелавам на Динко да сбъдне мечтата си и най-вече да се върне жив и здрав и да се видим отново тук. Всичко останало е без значение. Нека бъде достатъчно разумен, да подтисне емоциите, защото в планината човек в един момент забравя кое е разумното. Понякога стремежът да покориш върха малко се разминава с разума. Пожелавам му да намери къде е границата, за да се върне до следващия лагер без проблем“, сподели Томов.

„В Далечната 1976 г. започнахме заедно с Господин Динев, Динко Томов и още няколко сливенски алпинисти в един период на траен упадък на сливенския алпинизъм след трагедията от 1971 г. на връх Ношак (в Хиндукуш, където загиват петима алпинисти). Тогава бяхме бледи юноши, които с много хъс започнахме да се занимаваме с алпинизъм под ръководството на Георги Темелков участвахме в много алпиниади. Първо преминахме през върховете Монблан, Елбрус до осемхилядниците, които изкачи Динко в недалечното минало за наша гордост“, спомни си Милчо Михайлов.

По план обратният полет от Катманду за София на Господин Динев е на 27 май.