Начало » Новини » Спорт » Господин Динев с вълнуващ разказ за атаката на връх Анапурна

Господин Динев с вълнуващ разказ за атаката на връх Анапурна

1 32 scaled

Сливенският алпинист Господин Динев представи един вълнуващ разказ за неуспешната атака на връх Анапурна в Хималаите пред публиката в галерия „Май“, която го посрещна и изпрати с аплодисменти.

2-26

Динко разказа в една презентация със снимки и видеоклип за цялата комерсиална експедиция, в която само той и още един алпинист не са използвали кислородни апарати. Зрителите научиха за някои местни обичаи и вярвания, за суровите условия в планината между лавините и ледопадите, за красотата на звездното небе и самия връх в различни часове от денонощието. Според него тази година Анапурна е бил най-желаният връх за покоряване, а базовият лагер под върха се е превърнал в едно малко село.

Инцидентът с изтърваната раница, в която са били палатките и целия животоподдържащ багаж се оказал непреодолим, за да се продължи към върха.

„За жалост или за късмет аз нямах избора дали да качвам върха или да слизам когато на 6 600 м шерпът изтърва раницата надолу. Даже нямахме надежда, че ще я открием, когато падна надолу със стотици метри. За голяма изненада я открихме на 5 200 м сред много буци от лавината, но върхът вече беше много, много нагоре. Съдбата не ми даде шанс.“, разказа за случката Динев.

64 годишният алпинист пожела някой друг, някой друг младеж подкрепен от него да изкачи върха и изрази надеждата си, че сливенският алпинизъм ще има повече успехи.

Цялата презентация на Господин Динев, организирана от фондация „Стария бряст“, можете да проследите във видеоканала на „Звънар“: