Начало » Новини » Общество » Да се поиска експертиза от Лесотехническия за Стария бряст

Да се поиска експертиза от Лесотехническия за Стария бряст

Staria bryast scaled

Общественият съвет за Стария бряст в Сливен реши на заседание днес да се потърси експертно мнение от Лесотехническия университет за виталитета, т.е. жизнеността на издънките от кореновата система на дървото.

 

Това съобщи за БТА Доброслав Иванов от Обществения съвет.

DSC 7797-1

Както БТА писа, през 2021 година Общината инициира анкета за съдбата на символа на Сливен и участниците в нея решиха Старият бряст да се превърне в произведение на изкуството. Тогава бе сформиран и Общественият съвет, съставен от художници, архитекти, проектанти и др., за да проведе конкурс за идейни проекти. Община Сливен обяви и конкурс за оформление на пространството край Стария бряст, като задължително условие бе съхраняването на част от кореновите издънки и от изсъхналия ствол на дървото.

През 2018 година от фирмата, която се грижеше за дървото от 2014 година, обявиха, че дървото е поразено от трахеомикоза, като Брястът е бил заразен с така наречената „холандска болест“ – смъртоносна инфекция, въпреки поставената му поливалентна ваксина.

Старият бряст е исторически знак на Сливен, намерил място в герба на града, за поколения наред той е място за срещи и комуникация между гражданите. В исторически аспект, Старият бряст е единственото дърво, останало от вековната гора „Magna Silva Bulgarica“.

Подкрепихме предложението на Стефан Стефанов, председател на фондация Стария бряст.

DSC 7807

Окончателното решение на съвета бе формулирано от кмета на община Сливен Стефан Радев.

„Звънар“ публикува пълен запис от заседанието на днешния съвет в две части: