днес
Начало » Новини » Култура » Децата създадоха първите си театрални кукли за това лято в Регионалната библиотека

Децата създадоха първите си театрални кукли за това лято в Регионалната библиотека

rbsd sw 4-5 july 2024 05

Театърът е любов, театърът е блян, театърът е магия. А какво е животът без всичко това? – скучен и безцветен, лишен от вълшебства, от емоции и размисли. Театърът е ключ към тайнството на душата и света, на красивото и грозното, на истината и лъжата. Театърът ни показва кое е добро и кое е зло, кое е любов и кое – омраза, кое е комедия и кое – трагедия.

Изкуството на театъра бе представено пред децата от режисьора Христо Симеонов, съобщиха от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” Сливен.

rbsd sw 4-5 july 2024 02

По увлекателен начин той разказаза историята на театъра през вековете и видовете театър.

rbsd sw 4-5 july 2024 04

Показа и различни театрални костюми. Разясни ролята на автора на сценария, на актьорите, сценографа и режисьорав театралното представление.

По традиция участниците в лятната работилница ще подготвят спектакъл, който ще представят пред публика в последния ден на „Лято в библиотеката“- 2024. Христо Симеонов направи кастинг на малките актьори за тазгодишното представление „Приказни истории“ по приказки на Андерсен, Братя Грим и Шарл Перо. В рамките на програмата, всеки ден ще се провеждат и репетиции, чрез които децата ще развият своите артистични умения и ще се подготвят за спектакъла.

Невероятен интерес предизвика и тематичното занимание „Как куклите оживяват“. Специално подготвена презентация запозна участниците в работилницата с историята на кукления театър, видовете кукли и начините за водене и игра. Библиотекари представиха кратки драматизации с кукли по „Ние врабчетата“ на Йордан Радичков и „КосеБосе“ на Ран Босилек. С помощта на майсторката на кукли Светла Илиева децата изработиха първите си кукли –петрушки, с които ще участват в кратко представление.

Организаторите на лятната работилница от РБ“Сава Доброплодни“ са подготвили много интересни занимания и за следващите дни. Продължава и надпреварата в Детския отдел за най-активен читател през лятната ваканция, с най-много прочетени книги. Имената на най-четящите деца ще бъдат обявени на специална церемония в първите дни на новата учебна година. Ще бъдат отличени и училищата с най-много регистрирани читатели.