Начало » Новини » Култура » Деца от цяла България майсториха мартеници за конкурс в Котел

Деца от цяла България майсториха мартеници за конкурс в Котел

1 15

Близо 80 деца от цяла България се включиха в тазгодишния конкурс за изработка на най-красива мартеница. Арт състезанието, посветено на символите, предвестници на пролетта, се организира от Община Котел за първа година. Арт инициативата е насочена към запазване на българските традиции и обичаи, и насърчаване на творческите заложби сред децата.

В конкурса за мартеници тази година се включиха деца и ученици на възраст от 7 до 14 години. Сред изпратените произведенията беше и мартеница, която макар и извън регламента на конкурса, трогна журито. Мартеницата-изненада беше придружена с пожелание здраве и благоденствие на всички българи, а неин е автор Керана Таскова от Дневен център за стари хора в Котел.

Талантът и фантазията на децата впечатлиха журито, което бе истински затруднено да избере най-красивите сред всички получени мартеници. За победител беше избрана мартеницата, изработена от осемгодишния Божидар Кирилов, ученик от Основно училище „Любен Каравелов“, гр. Попово. Второто място е за седемгодишната Мария Христова, ученичка в котленското Средно училище „Георги Ст. Раковски“. Третото място е за седемгодишната Златка Цимпарева от Център за специална образователна подкрепа, гр. Велинград.

Паричните награди на победителите, които не са от гр. Котел, ще бъдат изпратени по пощата на адресите, които авторите са посочили.

Всички мартеници от конкурса, могат да бъдат видени на входа на Община Котел, където е подредена изложба.

7