днес
Начало » Новини » Култура » Диригентът Пламен Джуров: Сливенският симфоничен оркестър започна да се откроява

Диригентът Пламен Джуров: Сливенският симфоничен оркестър започна да се откроява

IMG 20230411 100152 scaled

Малко повече от година Сливенският симфоничен оркестър започна да се откроява в културното ежедневие на България. Това каза на пресконференция маестро Пламен Джуров, който ще дирижира предстоящия Великденски концерт на Симфоничен оркестър – Сливен с участието на музикантите от проекта „Музиката вместо улицата“ на Георги Калайджиев.

Той коментира, че когато му е предложено да участва в това съчетание на сливенския оркестър с децата на маестро Калайджиев, то това е било предложение, което не може да се откаже.

В концерта, който започва в 18. 30 на 12 април в „Зала“ Сливен, зрителите ще видят и чуят изпълнение на един рядък у нас музикален инструмент.

„В България почти няма такива инструменти – третични клавесини и това е изключителна възможност публиката да чуе такъв инструмент тук“, каза Николай Стойков, Клавесинът е предоставен от проекта на Георги Калайджиев „Музиката вместо улицата“.

Централно място в програмата на Великденския концерт заема най-прочутата религиозна творба на италианския бароков композитор Джовани Батиста Перголези. На финала на концерта идва Симфония в ре мажор “La Veneziana“ на дълго демонизирания Антонио Салиери, считан за съперник и отровител на Моцарт. Тази история вече е доказано невярна, защото има повече свидетелства за сътрудничество между двамата композитори, отколкото за вражда между тях.

Какво казаха още пред сливенските журналисти диригентът, директорът на Симфоничен оркестър Сливен Кремена Оксенкруг, маестро Георги Калайджиев, солистките певици Галя Симеонова и Елена Механджийска, както и Николай Стойков – във видеоканала на „Звънар“: