Начало » Новини » Бизнес » Дискутират компенсациите за овощарите

Дискутират компенсациите за овощарите

1 21 scaled

В Сливенската зала „Зора“ в момента се дискутира по какъв начин ще бъдат компенсирани земеделските производители за пролетните измръзвания на овощните дървета на среща със зам. министъра на Земеделието и горите Тодор Джиков.

2-17

„Земеделските производители трябва да разберат, че ресурсът на министерството за компенсации е ограничен. Необходимо е да прецизираме изключително добре реално измръзналите площи, защото е важно да обещетим подобаващо производителите, понесли тези щети. Трябва да се анализира състоянието на всички площи, за да има реална картина на процента на измръзналите площи, необходимия финансов ресурс“, заяви пред журналисти преди срещата зам. министърът. Срокът за подаване на заявления за подпомагане до Областните дирекции по земеделие е удължен до края на седмицата. Повече от отговорите на Тодор Джиков вижте във видеоканала на „Звънар“:

Пораженията при кайсиите, прасковите и ранните сортове череши почти навсякъде са от порядъка на 80 – 90 %, а при късните сортове череши – 50 %, при бадемите – почти 100 %, съобщи председателят на сдружението „Българска праскова“ Коста Петров. Никое застрахователно дружество не прави застраховки срещу измръзване, добави Петров. Още от мнението му вижте във видеоканала на „Звънар“:

„Рискът измръзване го няма в спуснатите от Държавен фонд „Земеделие“ указания или тъй наречената съфинансирана застрахователна премия. Там има 4 риска – градушка, буря, проливен дъжд и осланяване. За се включат в застраховка производителите трябва да са направили очертаването, което започва едва сега“, обясни застрахователят Венцислав Темелков. Според него трябва да има коренни изменения в нормативната уредба, защото климатичните условия се измениха. Още от застрахователя вижте във видеоканала на „Звънар“:

На срещата присъстват областния управител Минчо Афузов, представители на министерството, земеделските служби, овощари от Сливенско, Старозагорско, Карнобатско и други региони.