Начало » От мрежата » Днес е Световният ден на брайловата азбука

Днес е Световният ден на брайловата азбука

6666

Брайловите книги са фактически единственият и най-добрият начин за истинската грамотност на хората с увредено зрение, смята председателят на Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ – Йордан Младенов, предаде БТА.

Световният ден на брайловата азбука се отбелязва днес – на 4 януари, от 2019 година. Това става след приемането на резолюция на Общото събрание на ООН от 17 декември 2018 година. Целта е да се повиши информираността на обществото за ролята на брайловата азбука като средство за комуникация на незрящите и слабо виждащите хора.

Френският педагог Луи Брайл е роден на 4 януари през 1809 г. и ослепява на тригодишна възраст. Изобретява брайловата азбука през 1824 г., докато учи в Националния институт за слепи деца в Париж. Тогава той създава система за писане и четене от шест точки „клетка“, определяйки конкретен модел за всяка буква от азбуката, а не само за звуците. (Информация на Отдел „Справочна“ на БТА)

Никак не е трудно да се изучава брайловата азбука, защото има една последователност и логика в построяването на буквите. Четенето обаче е един процес, който изисква доста по-дълъг период, отбелязва в интервю за БТА Йордан Младенов – председател на Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“. „Брайловата азбука е предвидена за латинската азбука, на български е малко по-трудно, защото е адаптирана“, обяснява още той.

Много хора от незрящите в момента са стимулирани да учат тази азбука, защото повечето лекарства в нашата аптечна мрежа имат надписи на брайл, добавя Младенов.

Библиотеката на Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“, което Йордан Младенов ръководи, е единствената институция, която издава, съхранява и разпространява безплатно брайловите книги в цялата страна. „В София имаме осигурен транспорт на книгите до дома на всеки един от читателите на нашата библиотека, а до провинцията ги изпращаме по пощата“, казва Йордан Младенов.

Електронната библиотека, която много бързо се обогатява, е достъпна онлайн за всички хора, които четат книги в електронен вариант и тя намира все повече и повече читатели. „В същото време правим всичко възможно да популяризираме брайловите книги, защото това фактически е единственият и най-добрият начин за истинската грамотност, особено що се отнася до децата“, отбелязва той.

„Имаме някои проекти, които реализирахме в тази връзка – издадохме повече книжки за деца. Успоредно с това възстановяваме много книги, които са писани отдавна и качеството им вече не е толкова добро. След извършен ремонт, в помещенията където съхраняваме книгите, сега разполагаме с най-качествения брайлов печат в България в нашия издателски център“, казва още Йордан Младенов.

Преди 15 години Националното читалище на слепите работи по проект с японското посолство, по който е закупен високоскоростен принтер с много добро качество на печат. Така фактически успяваме да задоволим нуждите на незрящите хора от нови книги, посочва Младенов.

От миналата година се издава и двумесечен бюлетин на читалището и на библиотеката, в който има информация за новите заглавия. В него се включва анотация на книгите, които ще се издават. „Представяме всички, които са на брайл, и избрани книги от електронната библиотека – там са доста книгите. Бюлетинът се разпространява в електронен вариант и на брайл и това е доста полезно за нашите хора“, обяснява председателят на читалището.

Повече от 400 души в цялата страна са читателите в библиотеката на читалището, които ползват електронните книги. „На брайл имаме от възрастните хора – 70-80 души, отделно учениците от двете специализирани училища в София. Изпращаме по едно копие за училищната библиотека, която в случая се явява нещо като филиал на нашата. Имаме и филиал в Пловдив, където са концентрирани доста незрящи хора, там също четат нашите брайлови книги“, информира Йордан Младенов.

„Възстановихме традиция, която беше прекъсната по време на ковид епидемията – конкурс за бързо чете на брайл, за бързо и правилно писане на брайл – с един скромен награден фонд. През юни проведохме конкурса, много хора проявиха интерес“, посочва председателят на читалището и добавя, че се стараят да обогатяват фонда с финансовите средства, с които разполагат.

Основната субсидия, която Националното читалище на слепите получава, е като всяко читалище. От Община „Средец“ финансират за издръжка на персонала. „Много често се налага да участваме в различни проекти, защото издателската дейност е доста скъпо нещо – хартията е скъпа, самото подвързване на книгите. Много често участваме в проекти към Министерството на културата, не само във връзка с издателската дейност, но и за културно-просветната работа на читалището. Стараем се да издаваме най-добрата литература, има специална комисия, която подбира какво да печатаме на брайл, защото това е една капка в морето, което излиза на книжния пазар“, обяснява още Йордан Младенов.

Той добавя, че курсове за брайлова грамотност се организират в центровете за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания. В тях едно от обученията е по брайлова азбука за хора, които скоро са загубили зрение и трябва да се обучават, а от издателския център на читалището ги снабдяват с учебни материали.

През тази година имаме идеята да засилим още повече издателската дейност и контакта с нашите читатели. Миналата година направихме едно награждаване на най-активните читатели и тази година мислим да продължим да стимулираме хората да четат брайл, отбелязва още Йордан Младенов. „Макар и повечето незрящи хора да се ориентират към електронните книги, мисля, че ще успеем да съживим интереса и към брайл“, смята той.