Начало » Новини » Култура » Дни на приказките в Регионалната библиотека

Дни на приказките в Регионалната библиотека

regionalnabiblioteka scaled

От 27 до 31 март 2023 г., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”Сливен се провеждат Дни на приказките по програмата „Във вълшебния свят на приказките”.

По традиция, в рамките на програмата, в библиотеката отваря врати приказен театър и стотици деца от сливенските училища посещават по график представление по произведения на известни детски писатели, срещат се със свои любими приказни герои и се впускат в незабравими приключения с тях.

Спектакълът тази година е по приказки на обичаните от поколения български деца писатели Леда Милева и Валери Петров. Малките читатели ще се забавляват с техните „шарени” приказки заедно с Оги от „Копче за сън” и Лили от „Морско синьо”.

Леда Милева е родена на 5 февруари 1920 г. в гр. София, в семейството на поета Гео Милев. Тя е извоювала собствено място в литературата, неподвластно на сянката на нейния баща Гео Милев. Завършва Американския колеж и Института за детски учителки, следва и право в Софийския университет“Св.Климент Охридски“, но литературата остава голямото й призвание. Леда Милева е и полиглот с безброй преводи на проза и поезия от английски, френски, руски и други езици. Била е главен редактор на списания, генерален директор на БНТ, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, председател на Съюза на преводачите, депутат във Великото народно събрание.

Леда Милева е авторка на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радио-пиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици.

За детското си творчество е включена и в почетния списък „Ханс Кристиан Андерсен“ на Международния съвет на детската книга.

Носител е на редица награди и отличия. През 2007 г. е отличена с Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване, в категория „за цялостен принос”.

Леда Милева умира на 5 февруари 2013 г., но нейното творчество продължава да вълнува сърцата на поколения деца.

Валери Петров (псевдоним на Валери Нисим Меворах) е български поет, сценарист, драматург и преводач от еврейски произход. Роден е на 22.04.1920 г. в гр.София. През 1944 г. завършва хуманитарна медицина в Софийския университет „Св.Климент Охридски“. Работи в Радио „София“, после участва във втората фаза на Отечествената война като военен писател (в. „Фронтовак“). След войната е един от основателите и зам.-гл. редактор на в. „Стършел“ (1945-1962). От 1947 до 1950 г. работи в българската легация в Рим като аташе по печата и културата. Бил е редактор в Студия за игрални филми, редактор на издателство „Български писател“, народен представител в VII. ВНС. Академик на БАН (2003).

Валери Петров е изключително продуктивен поет, драматург и преводач, автор на над 30 книги с лирична и сатирична поезия, на 6 книги с приказки и пиеси за деца, на 13 сценария за игрални филми и на 6 сценария за анимационни филми. Преводач на Шекспир, на Джани Родари, Ръдиард Киплинг, Сергей Михалков.

Носител е на литературната награда на Министерството на просветата за 1987 г., на Националната награда „Константин Константинов“ за цялостен принос (2004), Наградата „Христо Г. Данов“ за цялостен творчески принос (2006) и на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ (2007). Вписан е в почетния списък на Международния съвет за детската книга за „Пет приказки“ (1988).

Негови произведения са преведени на повече от 20 езика.

Умира на 27.08.2014 г. в София.

Представленията ще се провеждат по предварително уточнен график.