Начало » Новини » Домашен арест с електронна гривна за шофьора, причинил смъртта на четирима в каруца

Домашен арест с електронна гривна за шофьора, причинил смъртта на четирима в каруца

IMG 20230506 155432 scaled

Съдът определи мярка за неотклонение домашен арест за 50 годишния шофьор на джип от Сливен, който причини смъртта на четирима мъже в каруца около два часа през нощта на 6 май. Това съобщи административният ръководител на Окръжен съд Сливен Мартин Данчев. Обвиненият за причиняване на смърт за повече от едно лице по непредпазливост ще носи електронна гривна за проследяване, каза още съдия Данчев.

При тежката катастрофа край Сливен, единият от пътуващите в каруцата е починал на път към болницата, а другите трима на място. Загиналите са млади хора – на 36, 37 и двама на 31 години. Двама са с постоянен адрес в Сливен, двама от други населени места. Несигнализираната каруца е ударена на пътя на километър след кръговото при Тополчане в посока разклона за село Сотиря.

За превишена скорост говорят първоначалните данни и пораженията върху каруцата и автомобила, според окръжния прокурор Веселин Гангалов. Той допусна скорост от 120 до 150 км в час, но това ще изясняват експертизите. Направените полеви тестове на обвинения за алкохол и наркотици са отрицателни, взета е кръвна проба на водача.

Предвиденото от закона наказание е от 5 до 20 години лишаване от свобода.

Ограничението в района на катастрофата е 90 км в час. По пътя няма никакви проблеми, има маркировка, описа на 6 май участъка комисар Димитър Кикьов, началник отдел „Охранителна полиция“ в Областна дирекция на МВР-Сливен. Според него причините за катастрофата са високата скорост, намалената видимост през нощта, необозначената каруца с пътници без светлоотразителни жилетки и с тъмни дрехи. Водачът е наказван само няколко пъти административно, но не за драстични нарушения.