Начало » Новини » Култура » Достоен финал на цикъла „Млада Европа“

Достоен финал на цикъла „Млада Европа“

14

Автор: Щиляна Василева

Енергично, ярко и ефектно дефилираха на сливенската музикална сцена младите таланти на България и Европа – цигуларката Валерия Кравцова и пианистът Георги Василев, в съпровод на Сливенския симфоничен оркестър, под диригентството на Симон Павлов

Концертът на Сливенския симфоничен оркестър в предпоследния ден на март заслужи с пълно основание овациите на публиката. Той беше наистина достоен финал на цикъла „Млада Европа“ на сливенските симфоници през юбилейния им сезон. Заслугата е на всички – от организаторите, направили великолепния каст на солистите до самите талантливи изпълнители.

Още в първата част на концерта, заслуженото място на българската музикална мисъл в Европа защити с отличен професионализъм камерната симфония на родения в Сливен позабравен композитор Стефан Икономов. Неговият творчески модернизъм беше точно разчетен от представителя на младото поколение музиканти в лицето на диригента Симон Павлов, роден също в Сливен няколко десетилетия по-късно. За стройното звучене на оркестъра, Сливенските симфоници заслужават специални поздравления. Професионалното им развитие, само за една година, е забележимо. Малко познатата камерна симфония на Стефан Икономов, в основните теми на която се долавя познатия български ритъм 10/8, пък доказва творческите опити на големия български композитор съвременната българска музика да има по-модерно звучене, без да използва фолклорни мотиви. Произведението е богатство за репертоара на всеки български оркестър, защото кой, освен българските музиканти, ще представя българската музика?

Много артистично и ефектно беше гостуването в Сливен на младата цигуларка от Русия Валерия Кравцова. Тя грабна публиката още с появяването си на сцената, с прекрасно изпълнение на Прелюд и алегро на Крайслер, което уверено беляза с красив тон и филигранни динамики. Изпълнението й на Моцартовото Рондо в до мажор, с невероятно фразиране на музиката на великия композитор, наистина се равни с високото европейско ниво. Спонтанното одобрение и „Браво“ на присъстващите на концерта професионалисти бяха отличната оценка за нейната класа. Твърде младата Валерия Кравцова е от Красноярск, но в момента е студентка на Кремена Оксенкруг в Кралската музикална академия в Монс.

Равен като излъчване на младата цигуларка и забележителен в качеството на пианистичното си изпълнение, беше другият млад солист – Георги Василев, възпитаник на българската музикална школа, в момента студент в Полша. Неговото великолепно изпълнение на 17-я концерт за пиано на Моцарт беше артистично и бижутерски прецизно в най-дребните си детайли, с много ефектно затихване в трилерите. Ярък звук във всяка фраза и прекрасни динамики демонстрира пред сливенската публика безусловно надареният с талант пианист.

Енергично, ярко и ефектно дефилираха на сливенската музикална сцена младите таланти на България и Европа в последния за този сезон концерт от цикъла „Млада Европа“. Идеята на директорката на Симфоничния оркестър в Сливен Кремена Оксенкуг за вмъкването на този цикъл с допълнителни пет концерта в юбилейната програма на оркестъра привлича много талантливи млади музиканти от страната и чужбина. Младите таланти търсят поле за изява, а публиката в Сливен първа чува може би бъдещи музикални звезди, които още в млада възраст има какво да покажат.

На пресконференция по-рано Кремена Оксенкруг даде уверение, че цикълът „Млада Европа“ ще продължи и в следващия сезон, защото има какво да отбележи в своя стремеж за откривателство на млади таланти. През април, май и юни юбилейната програма на сливенските симфоници продължава под пълна пара, с участието на именити солисти, гост диригенти и талантливи сливенски изпълнители. Тези истински музикални празници в Сливен са плод на амбициозен стратегически замисъл на ръководството, който е свързан не само с наистина забележителния 90-годишен юбилей на оркестъра, а с излизането му като фактор на националната музикална сцена. Искрено му пожелаваме това да се случи!