днес
Начало » Коментари » ДПС печели изборите в сливенското гето, следват ГЕРБ и …МЕЧ

ДПС печели изборите в сливенското гето, следват ГЕРБ и …МЕЧ

IMG 20230330 091830-1536x1152 jpg

В сливенското гето квартал „Надежда” повече от десетилетие загубиха афинитета си към масовото гласуване, каквото се наблюдаваше през 90-те години на миналия век и през първото десетилетие на настоящия. Дали ниската активност се дължи на честите полицейски и жандармерийски акции, досъдебни производства за купуване на гласове, засиленото внимание на журналистите или на дългогодишната схема на източване на социалната система на Великобритания, особено популярното гурбетчийство на жителите на квартала, чието население е в постоянна миграция към чужбина и други махали? Твърде възможно е на комбинация от фактори. По данни на различни НПО-та в квартала живеят около 25 хиляди. На според други организации числото нарочно се завишава и никога в „Надежда” няма повече от 12-15 хиляди души.

На тези избори активността в гетото също бе ниска. В осемте секции с валидни хартиени и машинно са гласували само 569 избиратели, показват официалните резултати от протоколите.

Парламентарния вот в квартала печели ДПС с 216 гласа (37, 96 %) като прави впечатление, че те не са само от мюсюлманските секции. Втори в изборите за Народно събрание са ГЕРБ – СДС с почти двойно по-малко – 113 гласа (19, 9 %).Забележима симпатия сред гласоподавателите регистрира сочената като една от изненадите на изборите – партия МЕЧ. Нейната листа, водена от известния сливенски бизнесмен Зафир Гочев, е била харесана от 78 избиратели (13, 7 %). Нататък следват Солидарна България – 35 гласа, БСП – 21 и ПП – ДБ – 20. Останалите партии нямат забележими резултати.

В новозагорския квартал „Шести” също активността е традиционно ниска, а доминацията на ДПС редовна и неизменна в поредицата от избори.

В последните десетина години политическите партии, които ухажват и търсят гласовете на население с подобни характеристики, се насочват предимно към махалите по селата.

Доброслав Иванов