Начало » Стари записи » Друиди бракосъчетават в Сливен, Стария бряст – олтар

Друиди бракосъчетават в Сливен, Стария бряст – олтар

druid i briast

колаж: Димитър Михов – Джеймс – ерген

На 13. 02. предстои първо събиране на обществения съвет за Стария бряст в Сливен от много време насам. За този символ на града продължават да вървят разгорещени спорове жив ли е, трябва ли да се върне в регистъра на вековните дървета. И понеже напоследък брястът спекулативно влезе предизборно в употреба, реших да пусна един „стар запис“ от блога си от април 2015 г., за да се види откога започна „бабуването“ за Стария бряст.

Новите, осветени фонтани, които ще бъдат пуснати в Сливен със завършването на европроекта „Зелени, достъпни и активни пешеходни зони”, ще бъдат атракция“, каза тогава на пресконференция кметът на Сливен Кольо Милев. И още: „И Стария бряст, който набира скорост в много наши инициативи, ако щете с „гербови” марки и утвърждаването му като природен паметник и самото обследване, което правим „ежегодно”

obsledvane-briast

(на снимката немският учен Франк Рийн обследва Стария бряст „ежегодно“ сефте)
и влизането му в културния живот на града. Може би и със сватбите трябва това да бъде като част от ритуала и да бъдат правени сватбени снимки които да се показват в общината.
Припомням, че скоро след избирането на Стария бряст за Европейско дърво на годината 2014, кметът изтърва фразата: „Ключодържатели и всякакви сувенири със Стария бряст трябва да изскачат от всеки цигански и турски багажник по техните панаири”.

Ето автентичен звук от изказването на Кольо Милев на пресконференция:

След пресконференцията и по времето и журналисти коментираха, че не е зле кметът да делегира права на друиди, които да венчаят младоженците под Стария бряст. Темата бе доразвита с идеята за монетен автомат за гадания. След пускането на необходимата сума от хралупата на Бряста ще изскача гадател. Уважаван журналист съзря възможност девойки да се бракосъчетаят със самото дърво.

Доброслав Иванов