Начало » Новини » Епископите Арсений и Герасим преминаха ситото на епархийския избор на Сливенски митрополит

Епископите Арсений и Герасим преминаха ситото на епархийския избор на Сливенски митрополит

eparhiiski izbor 2

на снимката: стопкадър от директното излъчване на страницата на Българска Патриаршия

Днес в Сливенска митрополия се явиха всичките 42 – ма епархийски избиратели. Пред сградата имаше подръжници на отец Иван Янков, станал известен с гладната стачка срещу решенията на Светия Синод. Той обаче заяви, че не протестира.

2

Наместникът на овдовелия сливенски митрополитски престол Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отново ръководеше избора, а в комисията бяха избрани отец Евгений Янакиев и Димитър Загоров.

На журналистически въпрос защо в листата не са включени двамата, избрани на първия епархийски избор на 18 февруари – Агатополски епископ Йеротей и Константийски епископ Михаил, Негово Високопреосвещенство отговори: „Това е решение на Светия синод, като Синодът подходи много ясно за всеки кандидат да гласува поотделно и тези кандидати, които получиха мнозинство влязоха в листата. Тези, които не получиха – не влязоха, но това не значи, че ние искаме по някакъв начин да засегнем техния авторитет и епископско достойнство:

Знеполският епископ Арсений бе избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит на епархийския избор. За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа. Той имаше 27 гласа, но една от бюлетините след оспорване бе обявена от Дядо Йоан за невалидна. Една от бюлетините бе празна.

За Мелнишкия епископ Герасим бяха преброени – 21 гласа (като един глас не достигна той да бъде избран на първи тур, за Браницки епископ Пахомий – 18 гласа, за Велички епископ Сионий – 6, за за Главиницки епископ Макарий – 5 гласа, за Велбъждски епископ Исаак – 4 гласа.

На втория тур подадените гласове за епископ Герасим бяха 25 и той е вторият, заедно с Арсений, измежду които на 26 май Светият Синод ще проведе каноничния избор на Сливенски митрополит. На втори тур не бяха обявени невалидни бюлетини.

Петима от избирателите подписаха протокола с особено мнение, защото смятат че на първи тур е имало повече невалидни бюлетини. Един от тях бе отец Стоян Кралев от Малкотърновска духовна околия:

Предстоятелят на катедралния храм „Св. Димитър” в Сливен отец Евгений Янакиев след избора отново застъпи тезата си, че за да няма такива противопоставяния епархийските митрополите трябва да се избират само от Светия Синод:

Според Дядо Йоан и двамата избрани кандидати са достойни. Още за процедурата и бъдещите стъпки на Синода:

От утре тече тридневен срок за жалби, след което Светият Синод ще се произнесе относно епархийския избор. Каноничният избор е на 26 май в Синодалната палата в София.

Ето и биографиите на двамата кандидати за Сливенски митрополит:

Знеполският епископ Арсений е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров, показва справка, подготвена от отдел „Справочна“ на БТА.

Знеполски еп Арсений

Той завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” през 2006 г. След това е приет в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Продължава обучението си в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски” – специалност „Теология”, който завършва през 2009 г. Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 6 декември 2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. Арсений е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 г. е директор на Пловдивската православна телевизия. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм „Св. Марина” в Пловдив.

На 2 юли 2014 г. по решение на Светия Синод на Българската православна църква е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

Мелнишкият епископ Герасим е роден на 2 ноември 1979 г. в София със светското име Александър Георгиев Георгиев.

Мелнишки еп Герасим

Завършил е 31-во средно училище за чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов” в София, както и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, показва справка, изготвена от отдел „Справочна“ на БТА.

На 9 декември 2009 г. е постриган за монах с името Герасим в Дивотинската света обител „Св. Троица”. Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от тогавашния Знеполски епископ Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит). По решение на Светия Синод Герасим е изпратен на специализация в Москва, която завършва успешно, като през юни 2017 г. защитава магистърска теза по „Теология“.

На 17 септември 2014 г. е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод от същия ден е назначен за негов главен секретар. По решение на Светия Синод от 20 май 2016 г. е назначен за председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски“. По единодушно решение на Светия Синод от 14 декември 2016 г. е хиротонисан за епископ с титлата Мелнишки на 18 декември 2016 г. в „Св. Александър Невски”, като продължава своето служение на главен секретар на Светия Синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски“.

Епархийските избори за нов Сливенски митрополит се проведоха втори път. На 18 февруари на епархийски избор в Сливен избирателите на първия тур посочиха Агатополския епископ Йеротей с 26 гласа, а на втория тур – Константийския епископ Михаил – 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор.

Свещеници, епархийски избиратели и миряни протестираха в Сливен, Ямбол, Бургас и София срещу касирането на избора. Имаше и контрапротест в подкрепа на решенията на Светия синод.