днес
Начало » Избори » Ето кои партии вкарват депутати от Сливен

Ето кои партии вкарват депутати от Сливен

parlamentarni izbori2023 1

След като вече всички секционни протоколи са обработени от РИК и резултатите са качени в сайта на ЦИК, с висока степен на точност можем да направим прогноза кои партии ще вкарат депутати от Сливен в Народното събрание. Броят на действителните гласове, подадени за кандидатските листи на партии и коалиции в 21 Сливенски избирателен район е 48 141. Мандатите са 6. Това означава, че за един пълен мандат са необходими 8 023. 5 гласа.

Най-сигурните депутати са Десислава Танева – водач и Мария Белова, втора в листата на ГЕРБ – СДС и с най-много преференции в нея – 2813 срещу 1917 за Чавдар Божурски. Коалицията има 15 970 гласа – почти два пълни мандата.

Следващият сигурен поименно депутат от Сливен е водачът на листата на ПП – ДБ Татяна Султанова – Сивева. Коалицията има 10 048 гласа, което е далеч от над 16 000 за два пълни мандата и това дали ще влезе Кремена Петрова, която със 1012 преференции от пета позиция изпревари втория в листата Георги Гвоздейков, ще зависи от това как ще се завърти парламентарната рулетка за преразпределянето на гласовете по области при по-малките партии, още повече, че ИТН се промъкнаха в парламента през иглени уши.

Четвъртият, напълно сигурен депутат от Сливен е водачът на листата на Възраждане Климент Шопов. Коалицията има 7 027 гласа, което е добър стартов резултат за рулетката с добавката на гласове от други области.

Шансове да влязат в парламента имат и водачът на листата на БСП за България Деян Дечев (5283 гласа) и водачът на листата на ДПС Хатидже Георгиева (2 963 гл.), но не са на 100 %.

Най нисък е резултатът на ИТН – 1 996 гласа, но дали водачът им Пламен Данаилов въобще не е сигурно. Но тук припомняме, че през 2009 г. след подобен нисък резултат на Синята коалиция в Сливен от 3. 91 %, рулетката изпрати Кирчо Димитров в парламента.

По хронограма ЦИК обявява получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите не по-късно от 4 дни след изборния ден, а това е 6 април. 9 април е срокът за обявяване на имената на народните представители, след като тези, които са избрани в два района, изберат кой от тях да представляват.