Начало » Новини » Запалиха символния огън на Майските дни на културата „Сливенски огньове“ 2023

Запалиха символния огън на Майските дни на културата „Сливенски огньове“ 2023

DSC 5008

Десетки граждани и гости на Сливен се стекоха вечерта на 4 май на пл. „Хаджи Димитър“ за церемонията по запалване на символния огън на Майските дни на културата. Огънят запалиха кметът Стефан Радев, спътницата на непрежалимия, световноизвестен оперен певец Камен Чанев – оперната певица Таня Иванова и директорът на Сливенския симфоничен оркестър, който чества 90 години от създаването си – Кремена Оксенкруг.

В приветствието си по време на церемонията кметът посочи, че през годините Майските дни на културата са се превърнали в символ на духовността, пазят културните традиции и следват актуалността на времето.

„Огънят на духа в Сливен гори от векове, от времето, когато прадедите ни са избрали това прекрасно място, станало наш дом. Огън, запален далеч, назад през годините и превърнал го в център на духовен живот. Огън, който се разгаря като силен пожар в сърцата на смелите Хаджи Димитър и Панайот Хитов, на будителите Добри Чинтулов и Сава Доброплодни, на митрополит Серафим Сливенски, в предприемчивия ум на Добри Желязков. Радвам се, че сега огънят е символ на красотата, на творчеството и духовността, които трябва да предаваме на идващите след нас“, каза кметът.

Истински фурор на площада предизвика изпълнението на артистите от Театър на огъня и сенките „Файъртър“, които по-рано се включиха в празничното шествие по Главната улица.

DSC 4947

Майските дни на културата „Сливенски огньове“ представлява цикъл от развлекателни и разнообразни събития, които се провеждат в рамките на един месец – от началото до края на месец май всяка година.

Грандиозното начало на тазгодишното издание бе поставено с Гала концерт за 90-годишния юбилей на Симфоничния оркестър в Сливен. За годишнината оркестърът получи почетен плакет на Община Сливен.

Празничната вечер завърши с илюминации, които озариха небето и вдигнаха градуса на настроението.