днес
Начало » Новини » Започва санитарна сеч на съхнещите борове на територията на Югоизточното държавно предприятие

Започва санитарна сеч на съхнещите борове на територията на Югоизточното държавно предприятие

IMG 20240710 110040

До края на годината над 38 хиляди декара иглолистни дървета на територията на “Югоизточно държавно предприятие” (ЮИДП) ще бъдат подложени на санитарна сеч, заради съхнене. Това съобщи пред журналисти днес в Сливен директорът на структурата инж. Димчо Радев.

Сред засегнатите иглололистни култури са черен и бял бор, които страдат от засушаването, в тях се развиват патогенни гъби, нападнати са и от насекомни вредители.

В пресконференцията участваха и зам. директорът на ЮИДП инж. Златка Азманова, инж. Симона Зинова, старши експерт в Лесозащита Варна и шефове на Държавни горски стопанства.

Пълен запис можете да проследите във видеоканала на „Звънар”.

Според инж. Радев този проблем съществува през последните десетина години и е причинен от промените в климата. Повечето от дърветата са залесени на нетипични за тях места – ниската част на планините. Тези насаждения са на площ около 89 хиляди хектара, намират се на територията на четири области – Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково. Най-изразен е проблемът в Старзагорско, като процесът на съхнене настъпва от запад на изток. Засегнатите площи са около 65 хиляди декара, като най-засегнатите – около 4300 декара, ще бъдат изсечени на 100%.

В Старозагорска област има 41 хиляди декара са засегнати дървета, в Хасково – около 1250 декара, в Сливенска и Ямболска област – около 9 000 декара. Най-малко са засегнати иглолистните дървета в Бургас – около 2000 декара.

Според директора на ЮИДП санитарните сечи ще отстранят болните дървета и така ще се запазят останалите. Инж. Радев призова хората да бъдат спокойни, както и към търпение, защото сечите ще нарушат различни маршрути. Той допълни, че на мястото на изсечените дървета ще бъде залесена широколистна растителност. „Лесовъдите ще направят всичко възможно да не се допуска ерозиране на тези терени и там да се възобнови гората“, каза той.

Радев уточни още, че изсечените количества дървесина ще заместят здрави дървета, които ще отпаднат от годишния им план за ползване. Ще бъде усвоена дървесината от болните насаждения. Иглолистната дървесина е сред основните суровини за производство на мебели, допълни инж. Радев.

Той отговори на въпроса на „Звънар” защо се наблюдава грозната картина на гниеща с години в отделите неприбрана дървесина. Според него това се дължи на поредна поправка в закона, от който е отпаднал текст, задължаващ фирмите да изнесат дървесината в едномесечен срок.

ЮИДП – Сливен стопанисва около 932 274 хектара, от които 655 хиляди хектара е държавната горска територия. На територията му има 32 териториални поделения, 6 ловни и 26 горски стопанства.