Начало » Новини » Крими » Иван Димов е бил задържан по искане на Австрия

Иван Димов е бил задържан по искане на Австрия

98787

Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Димов е бил задържан в петък край Пловдив по искане на австрийските власти, пише „Сега“. Той се издирва с европейска заповед за арест от Австрия. Новината беше съобщена първо от „24 часа“(link is external).

Утре преди обяд Окръжната прокуратура в Пловдив ще поиска от съда Димов да остане в ареста, докато магистратите не се произнесат по искането на Австрия. Това каза пред „Сега“ Галина Андреева, която е говорител и зам.-шеф на Окръжната прокуратура в Пловдив. Австрийските власти подозират Димов в пране на пари от банкови преводи в размер на 170 000 евро. Според искането им престъплението е извършено в периода март-май 2022 г.

Прокурор Андреева обясни, че производствата по европейски заповеди за арест се развиват в рамките на 7-14 дни. Има вариант и исканото лице само́ да се съгласи да бъде предадено.

В момента Иван Димов е Председател на Международния арбитражен съд при Сдружение „Алианс за правно взаимодействие“. Освен член на ВСС, той е бил военен съдия, депутат от ОДС и председател на Окръжния съд в Сливен.

Като член на ВСС Димов ще бъде запомнен със скандала „Красьо“, който разтърси съвета ВСС през 2009 г. Тогава членът на ВСС Иван Колев обяви по време на заседание на съвета, че „черничък човек с ланци“ от Плевен казвал на кандидати за шефове в системата, че може да им осигури избиране срещу 200 000 евро, тъй като имал списък с до 13 членове на ВСС, които можел да купи.

Последваха проверки, които установиха множество контакти на сочения тогава за кадровик в съдебната система Красимир Георгиев – Красьо с магистрати. Стана ясно, че той, както и колегата му Стойко Стоев, са говорили с Георгиев. При Димов бяха засечени 33 разговора, като в 24 от случаите е набирал бизнесменът. Продължителността на разговорите е от 4 до 175 секунди. Част от контактите са на дати, когато са провеждани избори за административни ръководители.

Стойко Стоев и Иван Димов подадоха оставки – Стоев, защото искал да изчисти името си, а Димов – защото посочи, че не иска да създава проблеми. После Димов отказа да напусне сам съвета въпреки констатациите на колегите му, че е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил етичните правила на професията. Заяви, че не разбира защо да е укоримо да общуваш с Красимир Георгиев, който, когато Димов е говорил с него, бил човек с чиста репутация.

След като все пак напусна съвета, той се върна на работа в Окръжния съд в Сливен, но в крайна сметка беше уволнен дисциплинарно.

Министри, депутати и магистрати се обаждат във ВСС, за да лобират за назначаването на някои съдии и прокурори. Това признание направи Иван Димов, разпитан като свидетел по делото за лъжесвидетелстване срещу Красимир Георгиев през април 2011 г. Преди това Димов никога не се е оплаквал от натиск.