днес
Начало » Новини » Здравеопазване » Известен неврохирург от Сирия избра Сливен

Известен неврохирург от Сирия избра Сливен

viber изображение 2024-07-01 09-00-11-125

Към екипа на отделението по неврохирургия в МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен се присъедини сирийският лекар д-р Амин Кахиле.

viber изображение 2024-07-01 09-00-09-931

Той е роден в първия ден на 1966 г. Завършил е Медицинския университет в София, специализирал е при български светила в неврохирургията. Има над 22 г. стаж в държавната болница на град Латакия, а след това още 5 г. е работил в реномирана софийска клиника. Член е на Българското дружество по неврохирургия и на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества.

„Приятел ме покани в Сливен, видях болница „Хаджи Димитър“. Много ми хареса и искам да се установя тук. Болницата е модерна, има инструменти, апаратура и капацитет за третиране на всички неврохирургични състояния и заболявания, включително спешни. Аз мога да съм полезен и още да напредвам в такива условия“ – казва д-р Амин Кахиле.

Сирийският лекар има успехи в целия диапазон на мозъчната и гръбначната хирургия. Осъществил е стотици операции на черепно-мозъчни и гръбначни травми и фрактури, тумори на главния и гръбначния мозък, епидурални хематоми, дискови хернии.

Д-р Амин Кахиле е в МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен от края на май. Още първия ден след назначението, заедно с началника на отделението по неврохирургия д-р Есен Мустафа извършили мозъчна операция на възрастна жена с тумор в задна черепна яма. Интервенцията е по всички стандарти на съвременната неврохирургия за високотехнологична операция с интраоперативен ултразвуков контрол.

В следващите дни оперирал сам под микроскоп мозъчен тумор на 68-годишен пациент и вътремозъчен кръвоизлив на 88–годишна жена. „Това е най-честият мозъчен инсулт след исхемичния, спешно състояние с прогресиращ неврологичен дефицит, което без медицинска намеса може да доведе до инвалидизация на пациента или фатален изход“ – обяснява д-р Амин Кахиле.

Много хора в семейството на сирийския лекар са посветени на здравеопазването. Съпругата му е стоматолог в Латакия, синът им е трета година студент по медицина в София, а дъщерята е абитуриентка и желае да следва в България стоматология или фармация. Брат му и неговите двама синове са лекари в Германия, сестра му е аптекарка.

Д-р Амин Кахиле се надява през август при него в Сливен да дойдат съпругата и дъщеря му. Вярва, че на новото си място ще работи като пълноценен специалист.