Начало » Новини » Култура » Излезе първият брой на вестник „Поликрайще“

Излезе първият брой на вестник „Поликрайще“

333333333

Краят на 2022 г. в Поликрайще бе ознаменуван с едно изключително културно събитие – излизането на първия брой на носещия името на населеното място вестник „Поликрайще“, пише в „Десант“ Диана Фъртунова. Изданието е посветено на неговата история, култура, духовни и материални постижения, герои и видни личности, за приноса му към България и за днешния и утрешния му ден. И тъй като Поликрайще е в сърцето на България, вестник „Поликрайще“ е и вестник за България.

Той се списва и се издава от проф. д-р Георги Георгиев и д-р Марияна Георгиева в екип от родолюбци и професионалисти със спомоществователството на Марин Богомилов, Председател на Управителния съвет на ППК „Росица – Поликрайще“ и самите съоснователи на изданието.

Главен редактор е проф. Георгиев. Заместник-главни редактори са д-р Марияна Георгиева и д-р Мирослав Дечев. Вестникът ще излиза в електронна форма и на хартия. Успехът му се гарантира от подбора на неговия екип, от уменията, познанията му, от дългогодишната му практика в сферата на публикационната и издателската дейност, и от обичта му към Поликрайще и България.

Проф. д-р Георги Георгиев е физик, професор по приложна математика, защитил дисертация по физика и техника на свръхвисоките честоти. Д-р Марияна Георгиева е също физик, защитила дисертация по физика на плазмата. Двамата са едни от най-големите съвременни учени в света в областта на електромагнитната теория, съорганизатори на най-елитните световни научни форуми на Международния съюз по радионауки URSI, Университета на Илиной в Чикаго, САЩ и Електромагнитната академия, Кеймбридж, Масачузетс, САЩ.

Заедно със своята майка Трифонка Романова Попниколова те повече от 30 години работят по написването на „Илюстрована история на Поликрайще“ и организират редица обществени събития в населеното място.

Д-р Мирослав Дечев е един от най-добрите български журналисти, с повече от 20-годишна практика. Той е заместник-главен редактор на изданието Любословие.БГ за Велико Търново. Водещ журналист в телевизия „Видеосат“, Велико Търново. Автор на книгите: „Споделено“, „10 години телевизия“, „Сребърен дъжд“, „Модерни и… дръзки“.

Отговорни редактори са: доц. Владимир Попов, ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ (1991 – 1995) и Почетен гражданин на Поликрайще; проф. Ради Кабаиванов, основател на специалностите „Математика и информатика“ и „Информатика“ и на Факултета по Математика и информатика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Почетен гражданин на Поликрайще; доц. д-р Марияна Няголова, преподавател по психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“; Диана Славчева Фъртунова, отговорен редактор на сайта „Десант“, Бургас; Михаил Михалев, журналист във в-к „Борба“, Велико Търново; Таня Георгиева, изпълнителен директор на BBR TV-London, журналист; Пеньо Пенев, журналист от Поликрайще; Татяна Кушева, библиотекар в читалище „Развитие-1884“, Поликрайще; Илия Пендов, председател на ПК „Солидарност 92“, Поликрайще; президент и старши треньор на ФК „Росица“, Поликрайще; Треньор в ДЮШ ОФК „Локомотив“, Горна Оряховица; Марин Маринов, собственик на автосервиз в Поликрайще, църковен настоятел; Марин Богомилов, председател на Управителния съвет на ППК „Росица – Поликрайще“; свещеник Зоран Мамучевски, енорийски свещеник на Поликрайще; протойерей Антоний Димитров Димитров, Почетен гражданин на Поликрайще; свещеник Дмитрий Анатолиевич Павлов, енорийски свещеник на Горски горен Тръмбеш; и д-р Иван Ангелов Иванов, ветеринарен лекар.

Като гост-редактор е поканен Шаукат Медихатович Богданов, председател на Уляновската Обществена просветна организация „Българско възраждане“, Заслужил деец на Организацията на Обединените българи, Почетен гражданин на Поликрайще.

На добър час на вестник „Поликрайще“!