Начало » Новини » Култура » Изложбата „Стела“ на художника Цветан Казанджиев „изгря“ в жеравненската галерия

Изложбата „Стела“ на художника Цветан Казанджиев „изгря“ в жеравненската галерия

DSC 1040

Известният у нас и в чужбина художник Цветан Казанджиев откри своята поредна самостоятелна изложба в Художествена галерия „Христо Тодоров“ в село Жеравна.

Изложбата беше открита от гл. уредник на музеите в Жеравна Надя Илиева, която запозна гостите на изложбата с творческия път на художника.

 

DSC 1041Тя поздрави Цветан Казанджиев с поредната му изложба, с която той продължава дългогодишните си упорити и последователни усилия да изследва необятните пространства и неизчерпаемите вътрешни трансформации на човешката душа.

DSC 2027

Представянето на изложбата „Стела“, която интерпретира темата „Звезда“ (от латински), представя 54 картини– предимно акварел, но и рисунка и живопис, повечето от които не са показвани до този момент.

DSC 2024

На гръцки, думата „Стела“, означава каменна или дървена плоча, на която обикновено са изписани имена, титли или съобщения, значими събития, гравирани или нанесени с боя, а на санскрит – паметник с надпис или релеф.

Подредените творби са отвъд конкретиката и сюжета на наименованието на експозицията и са само творчески подход с усещане за цвят, структура и изкуство.

DSC 2028

Откриването на изложбата, съвпадна с отбелязването на 8-та годишнина от смъртта на жеравненския художник и основател на галерията Христо Тодоров, а престоят ѝ в залата на галерията е до 22 май 2023 г.