Начало » Новини » Изложба 100 години от рождението на археолога Митьо Кънчев в Исторически музей Нова Загора

Изложба 100 години от рождението на археолога Митьо Кънчев в Исторически музей Нова Загора

11 2 scaled

Днес беше открита изложба по повод 100-годишнината от рождението на видния новозагорски археолог Митьо Кънчев, организирана от Община Нова Загора и Исторически музей. Във фоайето на музея се събраха новозагорци, сред които беше и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева.

13

Присъстваха и наследници на историка – дъщеря му и синът му Татяна и Иван Кънчеви, негов внук и правнук.

Директорът на Историческия музей Генчо Димитров представи изложените експонати и разказа факти от живота и дейността на Митьо Кънчев.

Роден през 1923 г. в Асеновец, той успява да постигне своята мечта да се развива в любимата за него среда на историята и да я превърне в своя професия. Въпреки превратностите на времената, в които израства и живее, Митьо Кънчев се дипломира през 1968 г. в СУ „Св. Климент Охридски“ в специалност история, с профил „Археология“. Става директор на Исторически музей Нова Загора от 1960 г. до 1985 г., а до края на жизнения си път през 1991 г. остава свързан с него и работи като археолог.

Участва в археологически експедиции на селищни могили край Езеро, Дядово и Караново.

17

Автор е на над 30 публикации в чужди и наши издания. Носител е на орден „Кирил и Методий“ – I степен.

Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева изказа уважението си към видния археолог и неговия принос. „Радва ме фактът, че днес присъстват новозагорци от различни поколения. Така паметта ще пребъде во веки веков!“, каза тя.

Синът на Митьо Кънчев, Иван Кънчев, се обърна с благодарствени думи към г-жа Захариева и екипа на Историческия музей и изрази надеждата си, че неговият баща ще бъде запомнен „като харизматична личност, отдала живота си на музея в Нова Загора.“