Начало » Новини » Индустриалният парк отново е в дневния ред на Общински съвет Сливен

Индустриалният парк отново е в дневния ред на Общински съвет Сливен

IMG 20230405 105926 scaled

Общински съвет Сливен ще гласува актуализация на общинските финанси, нова наредба и бюджетна прогноза за периода 2024-2026 г.

Дневният ред на предстоящата утре, 6 април, сесия на местния парламент в Сливен включва седемдесет и шест точки. Това заяви на редовната си пресконференция председателят на Общинския съвет Димитър Митев. Той допълни, че към момента са постъпили две допълнителни предложения. Едното е за изменение на взето решение от предходната сесия на 23 февруари за поставяне на паметна плоча на лекоатлета Михаил Желев във фоайето на покритата лекоатлетическа писта. Промяната в решението е свързана конкретно с предоставените средства за изграждането на плочата. Те няма да бъдат от дарители, както бе посочено в гласуваното решение, а със средства на Общината, която се ангажира с изграждането, поставянето и поддръжката й през годините. Второто предложение е за приемане на доклад за изпълнение на Програмата на читалищата в общината за 2022 г.

В рамките на сесията утре предстои да бъде гласувано и изменението на общинския бюджет, който действа към момента по Закона за удължаване на държавния бюджет за 2022 г.

Местният парламент ще гласува нова общинска наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните визии. Според председателя Митев приемането на новата наредба е стъпка в добрата посока. Тя е съобразена с изискванията на програмата за енергийната ефективност и ще има пряко отношение по въпроса за жилищните блокове, които кандидатстват по програмата. Освен това с наредбата се поставят условия за уеднаквяване на цветовата гама на жилищните сгради в отделните райони в града.

Утре предстои да бъде гласувана бюджетната прогноза за периода 2024-2026 г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности на Общината. Отчетите за изминалата година на общинските програми за опазване на околната среда и на отпадъците, също предстои да бъдат гласувани.

Ще бъде гласувано отново предложението за създаване на търговско дружество „Индустриален парк“, което на предходната сесия не получи необходимата подкрепа. Създаването на тази структура е необходимо за вписването й в регистъра на индустриалните паркове в България. Очаква се в края на лятото да бъдат отворени мерките, по които Общината да кандидатства за привличане на инвестиции в Индустриалната зона. За управител на дружеството този път е предложен банкерът Соломон Москона.

Сред точките от дневния ред попада и предоставяне на дарение от четири хил. лв. от Общината за новостроящия се храм „Света Петка“ в Сливен.

Сесията ще бъде съпроводена с обичайните разпоредителни сделки с общинска собственост, отпускане на финансови средства и помощи на граждани. Заседанието е планирано за 9 ч. в зала „Май“.