Начало » Будители » Инициатива за паметник на Кръстьо Асенов, племенник на Хаджи Димитър

Инициатива за паметник на Кръстьо Асенов, племенник на Хаджи Димитър

Krastu Asenov scaled

Снимката на воеводата е предоставена от д-р Елена Александрова, РИМ-Благоевград. Тя е оригинална и е била изпратена до Никола Малешевски, тъст на Кръстьо Асенов.

Инициативен комитет задвижи процедура за издигане на бюст-паметник в Сливен на братовия син на Хаджи Димитър, убит от предатели по време на Илинденско-Преображенското въстание. Изпълнението на паметника е поверено на сина на Николай Хайтов – скулптора Александър Хайтов, а ситуирането на арх. Петко Любенов. Предстои главният архитект на община Сливен да определи мястото на паметника, Общинският съвет да излезе с решение и да се открие дарителска банкова сметка, която читателите на „Звънар“ първи ще научат. Инициативният комитет ще бъде разширен с още членове и организации и официално регистриран. Идеята се подкрепя от местната власт.

В нашия град и сред нашата общественост отдавна е назряла необходимостта паметта на един от големите синове на Сливен – Кръстьо Асенов да бъде почетена подобаващо, пише в предложението на инициативния комитет. Тази година се навършват 120 години от гибелта му в село Корнишор, днес в Северна Гърция, по време на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Кой е Асенов и познат ли е достатъчно в града под Сините камъни? Племеник на легендарния Хаджи Димитър, един от главните участници в аферата „Мис Стоун“, войвода на Кукушката чета в Македония – „огнения даскал“, както са го наричали съвременниците му – напуска родния си край съвсем млад, за да се посвети на борбата за целокупна и обединена България. Личен приятел на Гоце Делчев, близък съратник на Яне Снадански, Христо Чернопеев и Сава Михайлов, Кръстьо Асенов е забелязан веднага в редовете на Вътрешната македоно-одринска организация и издигнат в нейното ръководство. На него, до голяма степен, се дължи успешния край на аферата с отвлечената американска мисионерка мис Стоун, чийто откуп бива използван за въоръжаване на населението непосредствено преди въстанието от 1903 г. Безспорният му авторитет го прави по-късно естествен избор за Кукушки войвода и като такъв племеникът на Хаджията води няколко паметни сражения с турската армия при с. Постулар и при Арджанското езеро. Няколко дена след като въстанието е обявено, съдбата го отвежда в с. Корнишор, където му е съдено да завърши земния си път само на 26 години, но да премине в пантеона на родното безсмъртие.

През 1993 г., преди вече почти 30 години, паметна плоча на Кръстьо Асенов бе открита в градинката на „Татар мазар“(пл.“А.Стамболийски“), но този знак определено не е достатъчен за мащаба на героя. Затова днес няколко родолюбиви организации – КОНСЕРВАТИВНА БЪЛГАРИЯ, представлявана в Сливен от Доброслав Иванов,гражданското сдружение „Св. Георги Победоносец“, представлявано от общинския съветник Момчил Пантелеев и емигрантското земляческо сдружение „Сливенци в Чикаго – за Сливен“, представлявано от проф. Василен Васевски, предлагат да се започне изграждането на бюст-паметник на Кръстьо Асенов.

Редно е да се помисли и за това някоя централна улица да носи името на героя. Само по този начин Сливен и сливенци ще изпълнят дълга си и ще могат да се нарекат достойни наследници на своя именит съгражданин.