Начало » Регионални » Информация за превенция на грипа

Информация за превенция на грипа

2222222

През седмицата 02 – 08.01.2023 г. заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания в област Сливен се повиши, гласи статистиката на РЗИ. Това е обичайно за сезона, но все още не са достигнати предепидемични нива на интензивност на епидемичния процес. Най – силно засегнати са децата. Обявяването на статистиката за тази седмица предстои.

Регионална здравна инспекция Сливен публикува на своята страница информация за симптомите на грип и превенция на заболяването, което след отстъпа на КОВИД отново настъпва у нас. „Звънар“ ви предлага тази информация.

Как се заразяваме с Грип?

Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Честото измиване на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности.

Какви са усложненията при Грип?

Често това са вторични бактериални инфекции. Наблюдават се пневмонии, синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са децата и възрастните с придружаващи заболявания.

Как да се предпазим от грип?

Ваксинирайте се със сезонна противогрипна ваксина. Това е най-ефективният метод за предпазване от грипна инфекция. Противовирусните препарати се използват с цел намаляване продължителността на боледуване и риска от усложнения. Те са най-ефективни ако се приемат в първите 24 до 48 часа от появата на симптомите.

Избягвайте самолечението! При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия със симптоматични средства, витамини и достатъчно количество течности. Използването на антибиотици при заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, не е необходимо. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар.

Избягвайте близък контакт с болни лица, масовите мероприятия и използването на обществения транспорт.

При заболяване останете в дома си. Не посещавайте работното си място, детско или учебно заведение по време на заболяването.

Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица. При липса на условия за миене на ръцете използвайте влажни хигиенни кърпички за ръце.

Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане. След употреба изхвърляйте носните кърпички на местата за битов отпадък.