Начало » Новини » Култура » Камерна музика в галерия “Нова” – сътрудничество между институциите

Камерна музика в галерия “Нова” – сътрудничество между институциите

image 6487327

Цикъл от три бутикови концерта ще представят на сливенската публиката музикантите от Симфоничен Оркестър Сливен. Съвместният проект на културния институт и Национална Художествена Гимназия “Димитър Добрович”, е под надслов Камерна музика в галерия “Нова”.

Първото събитие “Романтика и съвременност”, ще се състои във Вторник 20 Февруари 2024, от 18:30 ч. в Галерия “Нова”. Струнно трио в състав Марта Бонева (цигулка), Маринела Карагьозова (виола) и Цвета Латровалиева (виолончело) ще представи на гостите специално подбрана, вълнуваща програма.

Струнното трио в си бемол мажор, е една от незавършените творби на Франц Шуберт (1797-1828), но в нея се усеща дълбоката връзка с наследството на майсторите на виенската класика Хайдн и Моцарт. Единствената завършена част е едно малко дивертименто с лек и жизнерадостен характер, което оставя ярка следа в репертоара за този състав.

Дванадесетте дуета за цигулка и виола от Роберт Фукс (1847-1927), са кратки портретни миниатюри на Виена от края на 19 век. Чрез гласовете и тембрите на двата инструмента Фукс майсторски „рисува“ своите музикални картини, които на моменти оставят у слушателя впечатление, че свири много по-голям ансамбъл.

Композицията „Aubade“ от Джордже Енеску (1881-1955), е сутрешна песен или поема за любовта. Той пише тази малка ювелирна пиеса докато е студент в Париж и чрез нея изразява своята почит към родината, която много му липсва. В нея умело се преплитат теми от румънския фолклор с виртуозните инструментални пасажи, които звучат бляскаво и леко, напомнящи разпукването на зората и първите слънчеви лъчи.

Инициативата е важна стъпка в изграждането на трайно и плодоносно сътрудничество между културните и образователните институции в града под сините камъни. Графичният дизайн на рекламните материали за концертите, е дело на талантливите ученици от гимназията.

Посещението на събитията от цикъла, е безплатно за ученици и учители от Национална Художествена Гимназия “Димитър Добрович” Сливен. Ограничено количество билети са налични на касата на зала “Сливен” Повече информация на телефон 0878893489 или на електронна поща ssymphonyorchestra@gmail.com.