Начало » Регионални » Кметът на Нова Загора критично към бизнес плана на ВиК

Кметът на Нова Загора критично към бизнес плана на ВиК

Galya Zaharieva scaled

В бизнес плана на ВиК-Сливен липсват инвестиции в човешки ресурс и техника, липсват мерки за увеличаване на събираемостта на задълженията, както и за намаляване на загубите, заяви кметът на Община Нова Загора Галя Захариева.

Община Нова Загора бе единствената от четирите общини в област Сливен, която гласува „против“ бизнес плана на ВиК – Сливен за периода 2022-2026 г. на заседание на 30 януари. „В бизнес плана не видяхме инвестиции в човешкия ресурс, както и в средства за техника, която да подобри работата на дружеството“, допълни тя.

По думите и в сектор „ВиК“ в Нова Загора работят трима души – един авариен екип, и те не могат да покрият всички аварии, които се получават заради старата водопреносна мрежа.

Галя Захариева посочи, че от месеци Община Нова Загора се опитва да води междуинституционален диалог с дружеството за изпълнението на т.нар. „воден проект“ по програма „Околна среда“ заради неговата значимост. „Смятам, че всички дейности по проекта трябва да бъдат съгласувани, като се търси най-лекият за гражданите начин за изпълнение“, коментира тя. Месеци наред имахме проблем с информираността на гражданите за времето, в което ще се спира водоподаването. Това създаде изключително напрежение сред хората, защото имаше дни, в които не знаехме колко време ще стоим без вода, допълни Захариева.

Според нея липсва комуникация с ВиК по отношение на отговорите на граждански жалби колко често се спира водоподаването заради аварии, осигурява ли се алтернатива на гражданите с доставка на питейна вода.

Според Захариева цената на водата ще расте, но в изработването на бизнес план трябва да бъдат представени инвестициите във ВиК системата. Тя посочи, че освен изпълнението на проекта, който трябва да завърши през април, не е заложена друга инвестиция. Тя изтъкна, че в бизнес плана не е намерил място проблемът с водопровода в квартал „Щести“. От общината са поели ангажимент да финансират и изработят парцеларния план. „Не открихме мерки, които ще се предприемат, за да се увеличи събираемостта на таксите за услугите, които предоставя дружеството“, допълни тя. Не видяхме и как ще намалят загубите – близо 80 процента, коментира Захариева.

Пред БТА управителят на ВиК-дружеството в Сливен инж. Севдалин Рашев заяви, че бизнес планът е направен не по общини, а по дейности. В Нова Загора са изградени 8 км водопроводи, което не е направено в Сливен или в друга община. Там се прави реконструкция на част от канализационната и водопроводната мрежа. За да се случи това, е нужно търпение, каза той и допълни, че за изместването на водопровода под кв. „Шести“ е необходимо финансиране, като само тръбата ще струва над 1,2 млн. лева. По думите му това не е по силите на триста души, които поддържат водоснабдяването на цялата област. Общината трябва да помисли за капиталовата си програма, за възможностите на кмета да контактува с различните институции на държавата, смята Рашев.

Междувременно в Сливен бе организирана подписка срещу повишението на цената на водата, а Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заседава на 8 февруари по повод общественото обсъждане на цените. На него институцията на националния омбудсман представи становище според което цената на водата в Сливен не отговаря на качеството и не е икономически обоснована. Управителят на ВиК бе категоричен, че увеличаването на цената е крайно наложително, водата е годна за пиене и съответства на изискванията, а качеството на услугата ще се подобри след изпълнението на проекта.