Начало » От мрежата » Кметът на Ямбол ще прави местен референдум заради НАТО-вска база във войсковия район „Кабиле“

Кметът на Ямбол ще прави местен референдум заради НАТО-вска база във войсковия район „Кабиле“

417544282 701721722129875 6406805373394471447 n

снимка: Община Ямбол

Кметът на Ямбол Валентин Ревански ще инициира местен референдум за планираното разполагане на бригада на НАТО във войсковия район „Кабиле“. Това става известно от информация, публикувана на сайта на Община Ямбол след среща на кмета днес с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, пише БТА.

„Най-големият капитал на една държава са не базите, не пътищата, не сградите, а хората. Спокойствието и сигурността нямат цена. Проблемът е, че казарменият район „Кабиле“ е в близост до урбанизираната територия на Ямбол. В случая за нас е важно, спокойствието на гражданите“, посочи Ревански, цитиран от общинския пресцентър.

„По време на срещите си с граждани, основните им искания към нас бяха да се чуе мнението на жителите на Ямбол относно мигрантски центрове и бази на НАТО. Аз и екипът ми сме хора, които изпълняваме ангажиментите, които поемаме“, каза още кметът на Ямбол. Ревански заяви категорично, че с екипа си ще спазят обещанията да се направи допитване или местен референдум.

Пред ръководството на общината Емил Ефтимов разясни, че Министерството на отбраната предвижда разширяването на казармен район „Кабиле“ за ниво бригада от 2000 военни, но тя ще остане изцяло българска, а не българо-американска съвместна база, каквато е тази на Ново село. Този район е препоръчан, заради близостта му до летище и пристанище, до полигон „Ново село“, както и заради изградената железопътна и пътна инфраструктура.

Той каза още, че в базата на „Кабиле“ не са правени инвестиции от 30-40 години. Сега се предвижда да бъдат основно ремонтирани сградите, да се изградят нови трафопостове, канализация и др., като средствата ще бъдат осигурени от държавния ни бюджет и от бюджета на НАТО. Процедурите за това вече са стартирани от страна на Министерството на отбраната. Предвижда се и изграждане на временен лагер по искане на ръководството на водената от Италия Многонационална бойна група на НАТО. Началникът на отбраната допълни, че освен повече сигурност и надеждна отбрана, съюзните формирования у нас ще донесат и икономически ползи, като биха подпомогнали местния бизнес в областта на строителството, осигуряване на комунално-битови услуги, стоки и др.

Двете страни постигнаха договорка да се проведе разяснителна кампания сред населението от страна на Министерството на отбраната, за да може гражданите да вземат информирано решение по въпроса за държавното решение за разширяване на казармения район, допълват от Община Ямбол.