Начало » Регионални » Кметът обяви грипна ваканция в Сливен

Кметът обяви грипна ваканция в Сливен

Stefan Radev

В община Сливен ще има грипна ваканция на 30 и 31 януари. След това учениците са три дни са в междусрочна ваканция, така че им се събират 9 дни извън училище. Грипната ваканция не бе обявена от здравните власти, а от кмета Стефан Радев.

30 и 31 януари ще бъдат неучебни за училищата в община Сливен, гласи заповед на кмета от 27 януари, съобщиха от общинския пресцентър. Причината е високата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания. Решението за грипна ваканция е в правомощията на здравните власти. Тъй като такова решение не бе взето, кметът се възползва от правото си, регламентирано в Закона за предучилищното и училищното образование, да обявява три дни за неучебни в рамките на една учебна година. Единият ден е използван за празника на Сливен- Димитровден. Въпреки очакванията РЗИ да обяви грипна епидемия тази седмица, стана ясно, че областният щаб за борба с грип и ОРЗ ще заседава на 30 януари.

„Следя с повишено внимание ситуацията през цялата седмица и смятам, че мярката е адекватна. Тъй като учениците излизат в междусрочна ваканция от 1 до 3 февруари, двата дни преди това могат да бъдат решаващи за ограничаване на заболяемостта. Целта ни е да минимизираме риска“, каза Стефан Радев.