Начало » Новини » Кметът Стефан Радев се срещна с представители на европейски младежки организации

Кметът Стефан Радев се срещна с представители на европейски младежки организации

DSC 4439 scaled

Представители на европейски младежки организации, работещи по Еразъм бяха посрещнати от кмета Стефан Радев в Община Сливен. В състава на делегацията участваха младежи от четири страни – Гърция, Италия, Полша и домакините от България.

Посещението в Сливен е част от проект за обмяна на опит за работата на различните институции в тези европейски държави.

Кметът Радев приветства с добре дошли гостите. Той посочи, че младите хора са в центъра и фокуса на голяма част от политиките на Община Сливен. Традиционно, на 9 май всяка година, когато се чества Деня на Европа, представители от Младежки дом – Сливен гостуват в Общината. Поводът е инициативата „Управляваме заедно“, в която ученици от сливенски училища „поемат“ за един ден управлението на Общината и на местния парламент.

„Радвам се, че днес младите хора имате възможности да пътувате и да установявате контакт с връстниците си от Европа. Това разширявате кръгозора и познанията ви, дава ви възможност да се докосвате до различни култури и да създавате нови приятелства. Надявам се тук да се чувствате добре и да имате желание да посетите Сливен отново“, заяви още кметът

Както в България, така и в останалите три страни, се водят разговори за перспективите на младите хора, взаимодействието на младежките организации с местните и държавни власти за подпомагане на гражданската активност, активността от младежите и алтернативите през тях в градовете. Основната идея на проекта е да обхване и обедини по-голям брой училища за младежки обмен от четирите държави, които да си партнират в общите инициативи.

По време на срещата се проведе дискусия и се представиха добри практики от общината, извърши се обмен на идеи и опит между младите хора на Сливен и международните партньори.

В разговорите се включиха още зам.кметът инж. Стоян Марков, Анелия Иванова от Младежки дом-Сливен и председателят на Академията за активни младежи и модератор на срещата – Станислава Григорова. През утрешния ден гостите ще посетят Късноантична и средновековна крепост „Туида“.

Проектът е финансиран от КА2 – програмата на Европейския Съюз – Еразъм+ и се казва “First Step To Europe” Първа крачка към Европа. Той включва провеждане на срещи с младежи, на работни ателиета в училища, младежки фестивали и представители на властта от партньорските държави.