Начало » Регионални » Кметът Стефан Радев с равносметка пред „Звънар“ към края на мандата

Кметът Стефан Радев с равносметка пред „Звънар“ към края на мандата

Stefan Radev

Политическата нестабилност е много голям проблем за общините

Индустриалният парк може да катализира икономическата активност в целия регион

интервю с кмета на Община Сливен Стефан Радев:

– Г-н кмете, в първия си мандат връщахте финансовата стабилност на Община Сливен, сега в края на втория с какво можете да се похвалите?

– Всъщност финансовата стабилност не е еднократно упражнение. По-скоро се опитваме това да бъде начин на мислене за всички, които работят в общината и да не допускаме повече тя да изпада в такова състояние. Така че усилията в тази посока са постоянни. Вторият мандат за съжаление беше белязан от значими събития в световен мащаб, които доста преобърнаха и представите ни за това как се развива света и дневния ред на обществото. Говоря за КОВИД пандемията през първите две години, после кризата, която стъпи в България и енергийна, и политическа, която продължава и към този момент, и войната в Украйна допълнително катализира тези процеси. Така че много енергия отиде в посока да се неутрализират последиците за общината от тези събития. Радвам се, че успяхме да завършим инвестиционната си програма. Това което в първия програмен период беше планирано. Приключиха и проектите в областта на транспорта на структорообразувателната инфраструктура, социалната инфраструктура и двата центъра за хора с умствени проблеми, които бяхме планирали, са пуснати в експлоатация. Радвам се, че успяхме да възстановим басейна и то да го направим един от най-модерните като технология в страната. И разбира се старта, който дадохме на по-сериозното благоустрояване на големите жилищни квартали. Ще продължим проектите и в момента разработваме четири такива.

– Запознайте ни каква е събираемостта на местните данъци и такси, има ли големи длъжници?

– Събираемостта е традиционно добра – над средната за страната, което означава над 80 %. Имаме и преизпълнение по някои данъци – основно на данъка за възмездно придобиване на имущество. Срещу всички длъжници, независимо дали са големи или малки, се предприемат съдебни мерки за събиране на вземанията.

– Как се отразява политическата нестабилност в страната на общината?

– Това е въпрос в десятката, бих казал към момента. Недобре се отразява. През миналата година изкарахме почти половин година без приет бюджет и без възможност да започваме нови дейности и проекти. През тази година отново сме в ситуация да няма приет държавен бюджет, да няма приети общински бюджети, които са функция от държавния. Няма ясна перспектива кога ще има бюджет и при какви правила ще можем да извършваме капиталови разходи. Това е много голям проблем за общините. Надявам се да не се усети и от гражданите.

– Очертахте някои от големите проекти, които бяха завършени. Посочете още такива, които искате да завършите до края на мандата или да започнете.

– Най-амбициозните ни проекти отново са свързани и с образованието. В момента имаме разширение на две училища, което се извършва. На финала сме с проектирането на два физкултурни салона за гимназиите, имаме проекти за изграждане на още детски градини в общината. Големите ни проекти са фотоволтаичната централа, която искаме да изградим. Проектирането завърши, в момента съгласуваме и предстои да поискаме разрешение за строеж. Приключва проектирането на колодрума. Предстои да търсим финансиране за този проект. Според мен най-важния проект за града ни е индустриалния парк. Там отделихме доста време за изчистване на предпроектните проучвания, на изготвянето на заданията за проектиране. Те са готови. За индустриалния парк сме готови да възложим техническото проектиране на инфраструктурата. Казвам, че това е значим проект, защото е с потенциал да промени или да катализира силно икономическата активност в целия регион. Затова залагаме много на този проект. Благоустрояването на кварталите по модела, който започнахме, ще продължи. В момента разработваме четири такива проекта.

– Като началник на администрацията получихте няколко престижни награди. Какво още може да се подобри в административното обслужване на гражданите?

– Тава е аналогично на финансовата стабилност. Не е еднократно действие, а процес, който не трябва никога да спира. Винаги трябва да се обновява и подобрява това обслужване. В конкретика ще продължат усилията ни за въвеждане на все повече и повече електронни услуги и като средство за по-бързо обслужване, по-удобно и комфортно обслужване на гражданите, и като средство за увеличаване на прозрачността, и за намаляване на съмненията у хората, че някой в администрацията може да осъществява едни или други негативни практики.

– Ако продължим по темата за благоустрояването, се забелязва, че остаря уличното осветление. Доста е тъмно, създават се предпоставки за произшествия. Какво предвиждате?

– Факт, така е. Проектът за предишната модернизация на осветлението е вече на доста години. Изплатихме цялата сума по главницата предсрочно с идеята да не чакаме да завърши целия срок по договора, за да можем да мислим за нови проекти в тази посока. Новото осветление, което сме направили на улиците „Хаджи Димитър“ и „Антим Първи“ рязко се различава като осветеност от другите части на града. Нормално е, имало е друга технология на осветителите, сега е по-икономична и това трябва да е пътят за целия град. В момента имаме разработен такъв проект за кв. „Клуцохор“, но обмисляме варианти да въведем LED осветление в целия Сливен. Имаме вече планирани над 50 специално осветени пешеходни пътеки. Този процес ще продължи. И сега имаме няколко такива пътеки – една мярка, която е одобрявана и от шофьорите, и от партньорите ни от Пътна полиция. Факт е, че нямаме тежки произшествия на осветени пешеходни пътеки.

– Неотдавна бе съобщено, че фирмата, която извозва отпадъците, иска прекратяване на договора. Ще има ли криза с боклука в Сливен?

– Не, няма да има криза с боклука. При разговорите, които сме водили, вече имаме вариант за прекратяване на договора, но докато се избере изпълнител по нова процедура, фирмата ще продължи да работи при същите условия, както досега. Те са от 2019 г.

– Община Сливен и като площ, и като брой на населените места е на челно място в страната. Голяма е. Как разпределяте бюджета за населените места извън гр. Сливен?

– Има общини, където освен кмета на населеното място няма други служители по селата или по-малките населени места (да не обиждаме град Кермен) и нямат самостоятелен бюджет и за разлика от може би много голяма част от общините в България, трябва да кажем, че в нашата община, без да слагаме селата с по 10 – 15 жители, във всички села освен кмета има и секретар. В някои села имаме и по повече от един човек в администрацията. Всяко село си има бюджет по пера в нашата община. Редовно се изплащат бюджетите на кметствата. Имаме и политика да купуваме и техника за селата, така че кметовете, които искат и могат сами да работят с нея, да са в полза на населеното място, дали за почистване на някаква замърсена територия или профилиране на някаква улица. Това спокойно могат да го правят кметове, които имат категория за управление на такава техника.

– Наскоро от териториалното статистическо бюро съобщиха, че в област Сливен над 93 % от предприятията са микро, т. е. с 9 заети лица в дадено предприятие. В община Сливен подобно ли е положението?

– Да, подобно е. Нормално е. Въпреки, че са по-малко на брой, големите предприятия имат по-голяма относителна тежест като заетост и оборот. Но всъщност това е добра структура. Ние се радваме да има много малки предприятия, да се създават много такива, много повече хора да се включват с предприемачески усилия, защото това е всъщност пътят към истинската свобода и просперитет, свободната и независима икономическа дейност. Така че наред с подкрепата за по-големите инвеститори, винаги съм отворен за това да подкрепяме и да подпомагаме хората да са по-инициативни в тази посока.

– Зимата още се бави, обаче ще ни изненада ли?

– Не мисля. Традиционно при нас сняг пада след Нова година, обикновено във високите части на планината. Подготвени сме. Техниката е готова. Финансирането е осигурено, така че се надявам да имаме една лека от гледна точка на експлоатация на пътищата зима.

Интервюто за „Звънар“ взе Доброслав Иванов