Начало » Новини » Култура » Книгата на Катя Зографова „Световете на Яворов–неговите любови, каузи, стихове, страсти и загадки“ бе представена в Сливен

Книгата на Катя Зографова „Световете на Яворов–неговите любови, каузи, стихове, страсти и загадки“ бе представена в Сливен

rbsd love week 14 02 2024 02

Днес в рамките на програмата на Седмицата на любовта /12-16.02.2024г./в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ Сливен, литературоведката Катя Зографова представи своята книга „Световете на Яворов-неговите любови, каузи, стихове, страсти и загадки“ в две последователни срещи с ученици от ППМГ “Добри Чинтулов“, ГПЗЕ “Захарий Стоянов“ и ПХГ “Дамян Дамянов“.

2

Катя Зографова е българска литературна историчка, литературоведка и писателка.Родена е на 11 май 1957 г. в гр. Панагюрище. Завършва българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. През 1989 г. печели конкурс и започва работа в Националния литературен музей в гр.София, като от 2010 до 2016г. е негов директор. Била е и директор на къща-музей „Никола Вапцаров“ (2002 – 2009, 2016), а понастоящем работи в него като уредник.

Автор е на над 20 книги, между които: „Многоликата българка. Забележителни жени от Възраждането до наши дни“ (2006); „Играещата със стихиите – Елисавета Багряна“(2013); „Хроники на Вазовия род“ (2020); „Фани Попова-Мутафова. Житие и страдание“(2022); „Бележити жени на/за България: От Кера Тамара до Петя Дубарова“(2022);„Световете на Яворов“(2023, I изд.2019г.) и др. Има над 600 публикации в печатните медии. Участва със статии в научноизследователски сборници. Пише за български писатели и художници катоглавен фокус на изследванията ѝ е периодът 20-40-те години на ХХ век.Нейни текстове са превеждани на френски, италиански, полски, гръцки и руски език.

Член е на СБП.

Книгата „Световете на Яворов“ представя интимния свят на големия български поет Пейо Яворов: неговите любови, каузи, стихове, страсти и загадки… Бездните на трагическата му душа са разкрити в сложната им взаимосвързаност с жените в интимния му живот: неосъществената голяма любов с Дора Габе, потулената любовна история с Весела Монева-Олзомер, епичната любовна война с Лора, истинската роля на Дора Конова в неговия живот според неразлистените ѝ мемоари, значимостта на „Яворовата Мина“ в литературата, драматургията, мемоаристиката и ритуалната памет на българите.

Пред публиката авторката сподели съкровени моменти по работата си върху книгата свързани със завладяващите и трагични любови в живота на един от най – великите български поети.

Срещите на младите хора с Катя Зографова се превърнаха в необичайно, но запомнящо се преживяване за Деня на влюбените и със сигурност обогатиха както техните познания, така и техния емоционален и духовен свят.